Tuesday, October 14, 2008

Tart Nenas - My Favourite

Salam diary,
pasal tart ni.. tak tau la ye.. obses sangat ngan kuih tart ni.. mmg dari dulu.. kalau pi beraya umah sape pun.. if ada tart.. yang tu la yang saya bedal dulu.. tapi i prefer tart tradisional yang macam kat bawah ni.. ni gambar i ambik dari internet.. sebab tak jumpa lagi yg real untuk diambil gambar..
ni resepinya yang diberi:
Tat Nenas
Sumber: Magnolia

Bahan-bahannya
500 gram mentega
100 gram gula aising
3 biji telur (3 putih dan 2 kuning)
70 gram susu tepung
750 gram tepung gandum (biasenye ikut lembut supaya mudah ditekan)
1 sudu teh esen vanila


Cara-caranya
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau sekejap. Tak yah nak buat creamy method cam kek tu.
2. Masukkan telur, kacau sebati dan masukkan esen vanilla.
3. Kemudian masukkan tepung susu dan tepung gandum. Uli perlahan-perlahan kalau rasa adunan melekit di jari, tambah tepung sikit demi sedikit. Semasa masukkan tepung jangan masukkan semua sekali, masuk sikit demi sedikit supaya adunan tidak terkeras. Sepatutnya adunan tu agak lembut (tak lembik) supaya senang dipicit keluar dari acuan tart gulung.
4. Letak inti dan gulung. Bakar sampai masak dan kekuningan. Tart ini memang gebu dan sedap.

NOTA: Kalau nak kulit tat kekuningan sikit, letak pewarna kuning sebelum masukkan tepung kedalam adunan. Dan kalau rajin sapu kuning telur diatas biskut sebelum dibakar..

Satu lagi is bahulu gulung or bahulu lapis.. yg jem nya is jem nenas la.. hehe.. best gak nih...

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign