Thursday, January 28, 2010

Di Perbatasan

ha.. batas ngan kubur ada bezanya.. satu untuk tanam org.. satu untuk tanam sayur.. tapi bagi budak2 rupa kubur dan batas tu sama shj..

alkisah.. sejak berpindah ke kulimfornia nih.. mak bapak aku rajin la pulak menebas and mengorek tanah di sini.. tanah sini lembut je.. best.. senang nak cangkul.. kalau banding ngan tanah kat puncak alam nun.. mau melantun balik cangkul tu.. tapi kat puncak alam tu ada la tanah tang belakang dapur tu leh buat bercucuk tanam.. tapi tang tepi mmg tak leh la.. tu nak kene panggil bajak baru leh gemburkan tanah situ..

tapi kat kulimfornia.. lebih specific taman kulim berteknologi tinggi ni.. tanah keliling umah mmg best.. lembut dan mmg sesuai untuk dibuat kebun.. so apa lagi.. bapak aku ang Man dok mencangkul la buat batas.

anak2 aku yg gegirls ni.. kakak and adik.. mmg rajin la nengok.. bila siap batas.. bukannya depa panggil batas tapi kubur.. siap ari tu.. si kakak panggil adik dia.. lepas atok dah cangkul2 pe semua.. "adikk.. kubur kita dah siap".. hah.. aku yg terdengar panggilan itu agak terkejut dan nak tergelak sensorang.. kubur dah siap? hehe.. tapi aku dah agak dah.. ni mesti merujuk pada batas yang sedang dibuat oleh atok..

so aku tanya bebetul kat si adik.. "adik tau tak.. yg kat belakang umah kita ni.. yg atok cangkul tu.. bukan kubur.. tapi batas namanya.. kita tanam sayur bukan tanam orang".. so si adik menjawab.." ye.. tau.. tapi kat kampung kita tu ada kubur kan mi.. ada orang mati".. then baru aku tau.. mmg anak aku tau la kubur and batas ni.. cuma dia dok panggil kubur sebab a week ago.. mmg kami se family balik kampung sebab mak mertua akak ipar aku (kira besan mak pak mertua, besan mak pak Man la..) meninggal.. so mmg bila kami sampai umah.. mayat mmg masih ada kat tengah umah.. so mmg anak2 gegirls ku ni tengok dari jenazah tu dimandikan, kafankan, sembahyangkan sampailah di bawa ke tanah perkuburan.. dan mmg tanah perkuburan terlalu dekat ngan umah Man..

so aku suspek.. dia dok nampak kubur tu macam batas tu la.. tu yg depa dok panggil kubur gak tu..

bercerita pasal ziarah orang mati ni.. ha.. gegirls aku ni cam biasa banyak la yg ditanyanya.. nape macam tu.. nape cam ni.. dan soklan paling selalu.. nape umi nangis? hehe.. bebudak..

satu lagi.. depa tanya.. nanti nak bawak gi mana? pastu.. nanti kat lam tanah tu.. kene makan cacing, ulat.. eii.. kakak tanak la nanti kene makan cacing, ulat.. so ape yang aku cakap kat depa.. ha.. if tanak kene makan cacing, ulat.. kene rajin solat, baca quran.. nanti tak de la kene makan cacing..

dan soklan lagi satu.. kenape nak tanam? ha.. tak tau la jawapan2 aku ni depa paham ke dak.. tapi aku cakap je la.. sebab selagi tak jawab selagi tu la depa dok tanya.. pastu lam keadaan sedih tu jawab la.. semua orang akan mati.. nanti umi pun akan mati jugak.. semua orang akan mati.. pastu depa dah tah ke mana tah.. dok main.. huhuhu...

tapi satu la aku nak share.. ni aku amek dari emel kawan... reminder for me...

here goes:
Kak Lah dah beritahu anak2 K.Lah, kalau mummy mati, jangan panik. First call Aunty Z (she's one of the ladies in charge of janazah) then call Br. Ali (a very supportive brother) tell him to inform the imam, the imam will tell the brothers to dig the grave, and get the health officer to come and confirm my death. Telefon nombor ada dalam phone book, kalau tak jumpa phone book, check my mobile, kalau tak jumpa my mobile, call sape2 dalam your mobile, or check my skype contact. Kemas rumah sikit, nanti org nak datang. Then call aunty Niken and sister Fatma. While waiting feed all the cats and let them out of the house. Feed the chooks as well (you'll be busy the whole day, zalim kita tak bagi makan our pets) Cover me with a clean bed linen, kalau aunty Z minta kain batik lepas ada dalam almari tingkat atas belah belakang. I already told her my email password, and how to do internet banking and where to find all my passwords, transfer all the money into her account. Most probably no one will ask you for any money, but if you're able to get to the nearest ATM, pay them, and pay for any funeral expenses if they ask, but not to worry, Allah will take care of it. Don't cry, but if you can't help yourself, it's alright to cry and don't fight with adik. DO NOT get child protection or the public trustee get involve if I die before adik is 16.... See more
When you come back from the grave, don't forget to take ghusul and perform your wajib prayer and make du'a for me. Don't bother with flowers or tahlil. If there's extra money, give to brother Ali to put a stone on my grave just in case your other sisters or my cucus from Malaysia want to see where I was buried. If you don't have the money, don't bother yourself. After you have recollected yourself, have a cup of warm milo and eat something, switch on my skype account, inform my families in KL and your families in Australia (dad's side) then......... email my friends at xxx@yahoogroups.com. Sleep tight my love... always remember that I love you so much and whatever happen to you, remain a Muslim, and be a good one for that matter. May Allah be with you forever.

Love,
Mummy

Happy Birthday Nabihah! One year ago..

Hari ni birthday anak aku si nabihah yg ke 4 thn.. dan hari ni juga genap setahun aku xcident kat puncak alam dulu..

bila ingat2 balik.. setahun lepas pada malam itu aku on the way nak balik umah la.. right before kejadian, aku call umah bagitau suh anak aku pi amek kek yang aku dah order kat jiran sebelah untuk dimakan sama2 bila aku sampai umah nanti.. rupanya tak lama lepas tu.. aku dah masuk spital.. tak sempat nak celebrate.. anyway.. alhamdulillah.. aku masih sehat hingga sekarang untuk celebrate birthday anak aku..

tapi ari ni kami makan kek semalam tu la.. heheh.. dah tinggal suku je dah kek tu.. ari ni nak try buat donat plak.. kalau menjadik, aku nak passing2 ke umah yg buat baca yassin tu.. pastu ingat.. kalau mmg ok.. nak jual la.. kot orang2 sekitar perumahan ni nak order donut.. leh aa oder ngan aku.. hahaha.. kepala nak niaga je plak dah.. tu sayur kat blakang umah pun lom cukup umoq lagi.. hehehe

Wednesday, January 27, 2010

After 10 years of marriage

hehe.. after 10 years.. baru hari ni aku buat cake.. hahaha.. sebelum ni tak penah.. dok beli kek je.. kalau buat pun buat biskut.. tapi never cakes.. tak tau la kenapa aku tak penah buat kek.. tapi itulah hakikatnya..

ari ni mmg aku terajin la sket.. anak2ku mmg excited lebih bila tengok umi dia buat kek.. lagi pulak.. esok besday anakku yg ke 4.. Nabihah (sama nama ngan anak Chah).. heheh tersedak chah.. dia tau pun tidak blog aku ni wujud.. hehehe.. mmg tak publish kat sesapa pun.. kecuali blog yang aku ada komen.. hahaha..

tapi kan.. aku tak tau la menjadi ke tak.. dok lam oven lagi.. dah lebih 30min.. luarnya dah ireng.. tapi dalamnya belum masak.. aduss.. bagaimana ini... aku tambah time dia.. tengok la pe jadik..

malam kang nak gi pasar malam Tmn Selasih.. mmg happening pasar malam situ.. penah pegi ari tu.. rasanya 2-3 minggu lepas kot.... bukan ape.. bapak aku nak beli jipang.. hehe.. macam kat KL tak de.. tapi yg kat KL tu.. jipangnye kacang.. kat sini jipangnya dari pulut.. tu yg best tuh.. siap adik aku kat KL pun pesan suh beli jipang tu lagi bawak balik KL.. aduuhh.. penangan Kulimfornia.. hehehe.. yg leh buat pegi situ hari tu sebab kitorang gi survey Kumon Center kat sini.. depa habaq.. kumon ada tang tmn selasih.. tu yg gi situ tu.. rupanya ada pasar malam.. tu yg nyinggah terus..

bau kek sudah datang.. chow..


ha.. ni sambung sket.. kek tu dah jadik.. ok la.. sedap gak.. haha.. masuk bakul angkat sendiri..

anyway.. yg pasar malam ni.. hahha.. kami silap hari la... pi tmn selasih.. clear je.. tak busy cam dulu.. rupanya pasar malam tak de pun... ishk.. mati2 aku ingat rabu malam kamis.. so aku rasa selasa malam rabu la kot.. sebab kamis malam jemaat tak silap aku kat pekan kulim tu je.. yg dekat ngan umah aku tu.. aduhh.. sian kat bapak aku.. nak beli jipang tapi tak jumpa.. last2 kami pi Giant je..

Saturday, January 23, 2010

New Tasks

well, being a full time housewife (for the 4th time!), aku rasa aku dah prepare how my life will be mentally.. so far i can cope with the house chores and my business(ada few websites need to be done yang aku belum siapkan lagi.. lama betul dah ni).. but still tak leh bebetul concentrate on that sebab aku nak bagi settle anak2 aku dulu..

i can consider myself in a 'forever worried mom' group since aku risau sangat pasal anak2 aku especialy yg 2 orang ni.. dah start schooling.. and i hope at the new school ni they will be better in their studies... aku masukkan jugak diorang ke kelas KAFA sebab aku pikir masa tu la depa nak belajar agama.. yg bestnya, KAFA tu yuran dia setahun sekali je.. RM30/each person.. and buku ada la lam RM50.. kalau kat KL.. monthly kene bayar RM35.. tapi KAFA sini 3 hari seminggu je (ahad,isnin,selasa 2pm-5pm).. and tak de IQRA'.. so sincce iqra' tak de masa kelas KAFA.. i have to enroll them kelas Iqra' pulak from monday to thursday (8pm- 930pm). tiring? hmm.. maybe.. tapi aku rasa so far ok lagi.. and daripada depa dok umah main game or tak buat ape, baik la depa pi belajaq..

as for sufiah.. we enroll her into Tadika.. memula tu nak masukkan ke smartreader.. tapi.. tak mampu la.. takut Man tak larat je monthly.. dah la aku tak keje la nih..

oo.. before i forgot.. starting 13/1/10.. i have stop work with LA.. and sedih jugak la.. sebab LA jugak dah pull out from the project yang i involved last year tu.. so now aku mmg dah tak de income.. mengharap pada Man sorang la.. hmm.. sedih gak la.. meninggalkan gaji yg boleh membantu keluarga financially.. tapi nak buat camne.. pikir budak2 punye pasal... we have to make a move..

Man masuk keje kul 8.30am.. dia kuar umah kul 8.20 la lebih kurang sebab nak kene antar sufiah ke tadika.. kekadang kuar kul 8.30.. heheh.. kalau tak dia kuar kul 8.25.. heheh mmg best la Man.. kalau sebelum ni masa keje kat KL.. perjalanan ke ofis je amek masa 45min-1jam kalau tak jam.. tapi di Kulim.. 5-10mins je.. pastu siap boleh balik makan lunch kat umah.. tang ni ada best n tak best.. heheh.. you know why.. hahah.. maleh nak cite..

and satu lagi yg best.. sekolah anak pun dalam 5 minit je from our house.. so anak2 gi sekolah jalan kaki.. so i don't have to worried(bleh kurangkan) sebab depa tak perlu naik bas.. and aku tak perlu amek depa naik keta (nak kuarkan keta dari garaj pun dah malas sekang ni..) hahaaha..

haa.. satu lagi.. surau depan umah je.. so boleh la join aktiviti2 surau yg dah lama ditinggalkan masa dok kat puncak alam.. sebab surau kat puncak alam jauh.. now ni.. dah dekat sangat.. depan umah je.. so kalau tak pi surau mmg tak patut la.. ni mmg best sesangat.. walaupun surau tu belom siap sepenuhnya.. tapi depa(ahli kariah) mmg akan buat bacaan yassin setiap hari kamis malam jumaat di rumah kosong depan surau tu.. so ok la.. tengok gaya macam aktif gak surau ni nanti.. best best.. Man pun dah berazam nak solat berjemaah waktu suboh..ha.. alhamdulillah...

satu lagi.. aku start bercucuk tanam kat tepi umah.. ada la tanah sekangkang kera nih.. actually mak ayah aku yg start.. depa yg kemas lalang2 pe semua.. so now aku la tukang maintain and siram pokok2 tu.. tak tau la menjadik ke tak nih.. suspen gak la.. takut aku tak serasi ngan pokok2.. ye la kan.. kat puncak alam tu tak penah nye hidup pokok yg aku tanam.. tanah sana pun lebih luas dari tanah di sini..

till then..

New Life

adduuhh.. my last post was in november 09! and we are already at the last week of Jan 2010.. 2 months full of activities especially on moving our things from KL to Kulim.

December 2009 was an hectic month especially for me la.. the first 2 weeks, i still went to the office to finish up my work with LA..and at the same time.. kemas2 rumah Puncak Alam.. nak packing for moving ni tak boleh la nak buat awal2.. sebab dok pikir lama betul which things to be thrown away, which to be brought... tu yg payah.. end up.. semua barang bersepah2...

3rd and the last week of December.. still working with LA.. but this time work from home.. any tasks that i got from my clients, i will update online from home. cuma minggu terakhir tu.. since Man kat Kulim dah transfer account TM from Puncak Alam to Kulim.. the internet at Puncak Alam was down. so i had to go to kopitiam to be connected whenever ada new tasks from my client..

Man actually starts his work at the new place on 15th December 2009.. so dia kene pegi dulu la dok kat kulim tu.. my children are still in KL.. cuma ada la 2 weekends kot that i have to travel(drive) alone Kulim-KL, KL-Kulim.. dok angkut barang.. mmg menguji ketahanan fizikal la.. heheh.. sebab dok angkat barang sensorang je..

The children start schooling at the new school on 3rd January 2010.. so far alhamdulillah.. tengok they both like it.. tak de masalah with the other students. siap last week depa dok bawak kawan mai umah.. makan... adeh.. sib baik aku masak.. hahaha.. kalau tak nganga je la depa.. huhuhu..

gambar sekolah depa semua ada lam FB Man.. kalau rajin pi la visit FB dia.. as for me.. i don't have any pictures to upload.. tepon tak canggih nak amek pix and i have no digital camera or DSLR (betoi ka nih) untuk digunakan.. so maleh la nak amek gambornya...

another major story that i want to share is about my 2nd child Muhammad Irfan.. ha.. on the very first day my children were in Kulim.. muhammad irfan had his right hand cemented.. hahha.. dia jatuh masa main taman kat ngan umah sewa kami tu.. nampak tangan dia bengkok.. mengerikan sungguh.. luckily the hospital is only 5 minits drive from our house.. so malam tu jugak dia masuk ward and the doctors betulkan balik tulang dia yg dislocated tu.. mmg history sunggoh.. baru nak dok kulim dah patah tangan.. apa sign dia tu ye.. hehehe.. so that night Man tunggu dia kat spital.. sib baik the next morning dia dah boleh kuar ward.. and petang tu jugak aku and bebudak ni balik KL.. gitu la citenya.. this monday 25/1/2010 nak pi spital untuk bukak simen kat tangan dia tu.. insya allah dah ok..

till then..

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign