Friday, October 10, 2008

How I First Started The Business

salam, ni saje nak cite sket how i started buat bisnes...

i've started a business way back in 2003 actually...
sebelum ni tak pernah termimpi nak berbisnes2 ni.. rasa macam susahnye nak bercakap or bagitau yang kite ada jual something.. but in the end of 2002, i was retrenched from a Singapore based company kat KL... masa tu kat s'pore tengah recession... so ada effect kat malaysia.. and saya salah seorang yang terlibat.. so, i was jobless.

menganggur ada la lam 4 bulan.. but tak bole tahan maaa.. financially.. ada carik2 keje jugak.. tapi belum ada rezeki.. so masa tu la.. i try jual something.. masa tu i kenal sorang of my super duper senior masa sekolah dulu yang jual kek coklat n carrot cake.. memula tu makan sendiri.. mmg teramat la sedapnya.. so i decided to promote.. saje je nak test market.. so ada la buyer.. n my customer kata mmg sedap.. customer ni.. heheh memula tu my own family la.. so sejak dari tu.. banyak juga yang i jual kek kakak ni..

in april 2003, i dapat keje as a teacher at a private school in subang jaya.. masa ni jual kerepek.. letak kat koperasi depa.. ok gak.. kek still on.. kerepek pun on.. time raya mmg banyak order la.. masa tu la start cam best plak niaga ni.. but still, deep inside.. masih malu la nak bukak mulut nak cite pasal bisnes.. and rasanya sampai sekarang pun.. bila kite jual barang.. just tunjuk barang tu. tak cerita lebih.. kalau customer nak, depa beli.. if not.. tak beli.. kelakar kan.. tah ape2 tah niaga camni.. tak reti langsung buat marketing.. tapi so far alhamdulillah.. customer still carik i if nak beli cake or kerepek nih..

actually ada gak buat MLM.. tapi (tak leh nak bagi alasan)....saya rasa kite leh berjaya dengan MLM ni.. tapi (again tak leh bagi alasan).. heheheh...

sambung lain kali la.. anak kacau la pulak...

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign