Tuesday, October 27, 2009

Abah dah discharge from hospital

salam,
alhamdulillah.. abah dah discharge from hospital yesterday.. my brother gi amek dia semalam.. but aku tak pegi lagi tengok dia kat umah...

ari tu masa gi lawat abah kat spital, ternampak jahitan kat dada and kaki dia.. just in a glance je.. tapi tu pun darah aku dah turun dah.. hehehe... pas aku turun, turn adik aku lak naik.. time dia.. doktor tu keluarkan dalam dada abah yg bersambung ke jantung dia.. nasib baik la time dia buat tu aku kat bawah.. so tak nampak la.. agaknya kalau ada situ.. mau kering darah aku tengok.. hehehe..

ape pun... alhamdulillah bersyukur pada Allah.. abah selamat menjalani pembedahan jantung dan sudah pulang ke rumah..

lepas ni nak kene bawak mak aku pulak ke klinik sebab dia dok ngadu kaki dia sakit.. hmm... dah lama nak bawak dia ke klinik.. tapi mak aku ni selalu tak mahu pegi klinik.. susah gak nak pujuk.. anyway.. harap this time dia nak la gi klinik..

2 new staffs

salam,
setelah bertungkus lumus bekerja sorang.. and my only staff berenti last friday, yesterday 2 practical student dtg menyerah diri.. hehehe.. pagi was introduction je.. tengah hari aku dah bagi kerja kat depa.. heheh.. tapi so far bagus la..

well.. 2 male staff.. hehehe.. muka leh tahan.. tak la muka tak siap kan.. tapi bebudak lagi la.. sebelum ni tak penah ada male staff.. semuanya pompuan... but this time.. semua male la pulak.. aku sorang je pompuan...

hopefully depa dua ni leh buat kerja.. so kurang la bebanan aku ditempat kerja ni.. leh release stress sket..

Moving Up North?

salam,
hmm... new change in life? are we going to settle down kat utara? anak2 kene tukar sekolah? new environment? tak de shopping complex yg gah macam kat KL? no more IKEA, IKANO on weekend? Giant, Tesco will be 10km away from home?

am i going to cope with this environment? hmmm.. mmg very new.. sebab all this while.. semuanya dekat to me.. nak gi giant senang, tesco senang... happening la kan dok kat KL nih.. but sometimes we need changes..

lately hubby actively looking for new jobs.. attended few interview.. and recently interview kat Utara.. so far.. positive feedback.. tapi still belum confirm lagi la actually.. but since day one dia dipanggil interview.. dok doa agar dapat keje tu.. so boleh la dok utara nun.. hehehe..

will know the results this few weeks la kot.. really hope that he will get the job.. so aku leh relax kat umah and concentrate with my own SOHO.. bestnyeee....

Thursday, October 22, 2009

Today's Checkup

salam,
ari ni gi checkup.. alhamdulillah.. dokter kata aku semakin baik.. wheezing dah kurang.. gatal mata and telinga pun mmg agak kurang la lam 2 minggu ni.. tapi doctor still continue on medication (symbicort) alaa.. inhaler tu la.. sekarang ni dia suh amik 2 path pagi and malam.. tapi kalau aku semakin ok.. dia suh amek sekali je..
and aku akan ada followup lagi la ngan doktor in december..

ari ni tak gi pun tengok abah kat spital.. akak aku tepon bagitau abah dah masuk wad lain.. dah kuar ICU dah.. tapi masuk wad lain pun still 2 orang je leh sekali masuk.. macam ICU la tapi taraf rendah sket la dari ICU.. hehehe..

Wednesday, October 21, 2009

Abah Condition

salam,
as of today, abah dah sedar and dah boleh bercakap. Aku masuk ICU pun sekejap je.. abah aku nampak la aku datang.. hehehe.. tak leh la nak lama lam ICU tu.. rasa macam darah semua dah turun.. rasa nak pitam.. tu yang masuk sekejap je tu.. tapi Man lama sket.. sebab masa aku kat luar borak2 ngan akak aku.. dia masih kat dalam.. bila dia kuar, dia kata yg buat dia lama tu sebab ayah aku nak pusingkan badan dia.. sebab bontot dah lenguh dok baring tegak je.. heheh.. so Man tolong angkat sket ayah aku la.. tu yg dia dok lama lam tu.. so, alhamdulillah la.. ayah aku dah stabil.. insya allah beberapa hari lagi dia akan dipindahkan ke wad biasa.. la nih kat ICU.. kene gilir2 2 orang je leh masuk.. kalau kat wad nanti.. leh la reramai masuk kot.. tapi kat spital serdang ni.. kanak2 bawah 12 tahun mmg tak dibenarkan langsung masuk ke wad melawat.. susah betul la..

Tuesday, October 20, 2009

Heart Surgery

salam,
17hb Oktober yg lepas, ayah aku masuk spital..mmg dia dijadualkan masuk spital ari tu.. and dia akan undergo heart surgery ni on monday 19 oktober.. so ahad tu.. kami ramai2 gi aa visit dia.. sebab pagi isnin tu early in the morning dia akan masuk OT.. so takut tak sempat so kami gi aa malam isnin tu.. ramai gak yang datang.. bila nak balik tu.. semua bersalam2an la..nangis2..

pagi tu actually akak and abang ipar aku dah jumpa dr yg nak buat surgery tu.. so dr dah explain pangjang lebar la kat dia.. and then diorang lak explain kat kami kat umah.. bila dengar tu.. mmg suspen gile la.. sebab mmg dr tu kata major surgery la.. bukan takat bypass je.. tapi tukar injap sebab injap ayah dah lemah.. but still dr nak monitor lagi.. if still ok.. tukar injap tu tak yah buat..

so semalam 19hb Oktober, ayah aku menjalani pembedahannya.. aku sampai hospital around kul 5 lebih.. adik aku kata ayah aku baru keluar OT.. now kat icu.. alhamdulillah syukur sangat2 ayah aku tak de apa2. bila kat icu tu.. boleh la kami tengok ayah.. tapi kene 2 orang je sekali masuk.. bila aku masuk tu.. ayah mmg tak sedar lagi.. wayar semua still penuh lagi kat ayah.. aku yg jadik pening.. ramai gak kat icu tu.. tengok kejap je.. aku kuar.. rasa pening semacam.. tu la aku ni.. mmg tak leh dok spital lelama..

by 7.30pm.. aku kuar spital.. sebab mmg time melawat pun dah abis.. tapi adik aku tunggu sampai sorang lagi adik aku dtg spital.. tukar shift.. hehehe.. akak aku balik umah ngan mak.. sebab husband dia anak 3 orang anak dia nak kene balik penang sebab depa ada exam ari nih..

so, alhamdulillah la.. ayah aku tak de ape2 complication.. sekang ni cabaran selepas operation la..

Jumpa Dr Lagi

salam,
last 2 weeks aku buat appoitment ngan DR pakar in athma or respiratory.. kat SJMC gak.. hehe.. so aku story la dari A sampai Z.. and dr tu tanya pasal environment kat umah, tempat keje pe semua.. dia kata macam ada something yg trigger asma aku nih.. sebab this thing happen lam setahun ni.. so dia pun cek pe semua.. dia kata mmg aku athma la.. tapi still leh kawal.. dia bagi aku ubat.. and salah satu nye adalah inhaler yg aku kene simpan lam beg tangan aku... hahaha.. selama ni dok tengok orang simpan inhaler lam beg.. now aku la pulak.. tapi so far tak la aku gunakan in between sebab Dr kata aku kene sedut 2 kali sehari.. pagi n malam.. tapi in between kalau aku tak leh nafas ke apa.. dia suh aku sedut gak.. but alhamdulillah takat ari ni tak de la aku guna in between.. ok la lagi.. tapi mmg aku selalu la sakit dada.. buat deep breathing tu mmg dada aku sakit la..

ari tu gi nengok ayah aku kat spital.. dr ada bagi dia satu alat ni untuk dia guna for deep breathing practice.. aku pun try gak.. mmg tak lepas.. ayah aku gelak kan aje.. sebab dia buat lepas.. aduhhh...

Medical Checkup

salams,
ari tu.. early september.. nekad pegi SJMC nak buat medical checkup. buat appointment with Dr yang check aku masa aku kene dok ward late last year.. so jumpa dia... aku cerita la yg aku nye coughing ni on and off start from early this year until now.. so dia check la pelbagai.. and aku mintak nak buat full medical checkup.. dr tu cakap aku ni worry lebih. anyway.. dia tanya aku.. "ok, sekang mana yg you sakit?".. hhehe.. aku pun cakap la... aku sakit sini, sini, bla bla bla.. ok.. dia pun isi form.. dia suh aku buat x-ray, ultra sound bagai.. amek darah sekali.. since aku pun puasa.. so ok la..

so, the same day.. aku buat la semua yang dia suruh tu.. tapi actually ct brain aku yg mintak.. heheh.. dr tu cakap aku ni lelebih lak.. and dia tanya berapa lama aku dok sakit kepala.. aku kata la dah lebih 10 thn.. pastu dia sengih2 dia kata ni migraine ni.. tapi still dia isi form gak la suh aku buat.. hehehe.. so seharian la aku kat spital tu.. tapi jumpa dr balik esok nye coz dah petang.. dr dah abis klinik.. so lepas buat semua tu.. aku pun gi la bayar.. kene la RM1K ++.. aduhhh... nak buat camne.. swipe je le...

so the next day.. gi aa jumpa dr.. this time Man ada sekali.. hehe.. dia nak dengar result checkup aku... so bila sampai spital.. kene gi lab dulu sebab nak amik result.. sampai situ.. nurse kata x-ray yang aku buat semalam tu cam blur.. kene buat sekali lagi.. hmm... bila aku masuk.. yg nak buat x-ray tu tanya.. "akak tau tak kenapa akak kene buat x-ray lagi sekali?" aku jawab la kata nurse kat depan dah bagitau.. tapi si mamat ni cakap gak.. dr yg tengok x-ray ni kata ada something kat belakang badan aku.. so dia nak buat x-ray lagi sekali with different position.. nak tengok ada apa.. bila aku dengar dia cakap macam tu.. rasa cam nak pitam.. rasa darah semua dah turun.. tapi sib baik tak bebetul pengsan.. so aku pun buat la x-ray lagi sekali..
dah siap semua tu.. aku pun naik la jumpa dr..
so dr tengok pe semua.. dia kata blood test aku semua ok.. cuma darah je la kotor sket.. so dia bagi antibiotik.. ct brain.. normal cuma ada sinusitis.. x-ray.. dia kata ada lebihan daging sket.. tapi tak de apa2.. and ultra sound breast.. dia kata ada ketulan.. tapi dia kata tu cyst je.. pastu dr tu membebel.. tu la.. you risau sangat.. tengok.. dari tak de ape2 sekarang dah ada.... aku sengih je la.. kurang2 aku tau la ada cyst kan.. nak kata tak sakit.. kekadang sakit gak.. hmmm.. tah la..
anyway.. dr tu kata.. dia suh aku treat aku nye sinus tu.. tu yg menyebabkan aku selalu batuk n selsema tak baik2 tu.. so dia suh aku jumpa ENT specialist..

Dr tu suh aku jumpa sorang Dr ni.. kat SJMC gak.. but aku decide to see another Dr kat Shah Alam.. Poliklinik je.. tapi the Dr situ mmg pakar ENT.. so malam tu jugak kami gi jumpa Dr ENT.. dia pun check idung.. pedihnya yg amat.. dia kata mmg banyak lendir.. and dia cek gak dada pe semua.. tup tup dia kata aku lelah.. aik.. dr yg pagi tadi tak cakap ape pun.. semua ok.. tetiba dr ENT ni habaq aku lelah.. hmm... so aku kene la sedas nebuliser.. yg selama ni anak2 aku je yg dok guna.. hahaha.. dah tua2 ni pun kene pakai nebulizer tu.. and dr tu bagi la aku ubat lelah..

so idup la aku ngan penyakit baru iaitu Asma/Athma..

Tuesday, October 13, 2009

cerita untuk sebulan

salams,
nampaknya my last post was in august.. hehehe.. that means it has been more than a month i did not update my blog.. tak de alasan untuk diberi... sendiri mau ingat la kan.. itu la akibatnya jika diri ini tak pandai nak menulis, tak pandai nak menyusun ayat dan tak pandai nak meluahkan kata-kata.. hehehe..

sebulan lebih ek.. terlalu banyak peristiwa yang berlaku.. menempuh bulan puasa, menempuh bulan raya, kerja, anak2...

anyway.. aku akan cite kan la sket2.. mana yang nak diceritakan.. bulan posa tahun ni.. cam tahun2 lepas jugak.. tapi kira ok jugak la.. sebab kebanyakan hari kami sempat sampai rumah dan berbuka dirumah.. tapi sempat2 pun.. bebetul nak maghrib la jugak sampainya.. anak aku yg 2 orang tu.. alhamdulillah berjaya berpuasa.. walaupun tak cukup 29 hari.. harith dapat 28 hari dan Irfan 27 hari.. ok la tu kan.. dari maknya ni ha.. hehehe.. diorang tak puasa pun sebab demam masa awal2 ari tu..

cukup posa sebulan.. kami pun beraya.. hehehe.. cam orang lain jugak la kan.. kali ni beraya di Kodiang, Kedah. Kami balik hari Sabtu pagi dalam pukul 2pg kami keluar rumah dari shah alam tu.. sungguh memenatkan sebab jalan jem. setiap kali nak melalui R&R, pasti pergerakan kenderaan yang ada cam semut.. bila dah lepas baru ok.. so.. boleh imagine la berapa kali R&R dari KL nak ke Utara nu... so kami sampai Kodiang dalam pukul 10pg.. aduhhh... konon2 nak balik malam tu.. leh la dapat diskaun 20% tu.. sebab diskaun tu in between 12am till 7 am.. dek kerana kami kuar dari hiway tu lam kul 9 lebih.. mmg confirm tak dapat la diskaun tu.. huhuhu..

as for raya.. cam biasa gak seperti tahun2 sebelumnya.. tapi yg harunya.. aku tak sempat siapkan baju raya anak2 dara ku.. kesian diorang.. sib baik tak berapa paham lagi.. heheh.. aku pakaikan diorang baju raya tahun lepas.. sedeh sebenarnya.. tapi nak buat camne.. tukang jahit amatur in de house.. tu pun tang leher tak sompek lagi nak jahit.. agaknya raya haji la kot leh pakai.. so hari lain pun cam biasa lah.. pi ziarah sana sini.. dan kami pulang ke KL hari Khamis..

satu la kenangan balik raya kali ni.. was aku pi ziarah kawan UUM yg lepas grad tak penah jumpa.. so aku carik balik umah mak dia.. and aku berjaya dapatkan no tepon dia.. so dapat la aku gi jumpa dia.. heheh..

so, hari kamis kami pun bertolak dari kodiang.. waktu tu dah petang gak la.. so budget sampai JAWI/Nibong Tebal lewat petang.. kononnya nak singgah umah akak aku kat nibong tebal tu.. namun rupanya akak aku and family dia dok beraya kat sg petani lagi tak balik2.. so kami pun meneruskan perjalanan ke Bukit Merah Lake town Resort la.. ape lagi.. tido la situ 1 malam.. mandi kolam pun kat apartment tu je.. tak ke mana2 pun.. dan lepas check out.. kami teruskan perjalanan.. sampai di simpang pulai.. ingat nak singgah umah makcik.. tepon2.. makcik dalam perjalanan dari kl.. baru sampai tapah.. hehehe.. so kami pun terus la perjalanan kami ke Cameron Highlands.. hehehe.. tido la 1 malam lagi.. mmg tak rancang semua ni.. semua main redah je.. sib baik la bilik penginapan no bad la.. walaupun rasanya 2 bintang ke tak de bintang langsung..

then, hari sabtu baru kami bebetul pulang ke rumah.. hehehe..

stop dulu la... kering lak tekak.. macam la aku bercakap.. anyway.. stop jap la..

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign