Thursday, December 27, 2012

New Gadget

Haaa.. dah lama nak bagitau.. dah beli dah mixer.. hehehe.. kekonon ari tu nak beli KMix.. tapi akhirnya setelah pikir punye pikir, akhirnya decided nak ambik Kitchen Aid.. tapi en hubby la yang belanja.. hehehehe…ni la gambar nya..

IMG_0777

Tuesday, November 20, 2012

Doa untuk Gaza

Tingkatkan ilmu, taat perintah Allah dan Rasul, sebagai pembenteng diri untuk menghadapi segala dugaan dan cabaran di dunia ini. Apa yang berlaku di Gaza mesti ada hikmahnya.. kita bersedih kerana saudara seIslam kita di sana di bunuh dengan kejam.. jangan lah selepas berdoa untuk mereka kita terus2an melakukan maksiat dan kembali lalai dan alpa dengan urusan dunia. Berubahlah menjadi muslim yang taat agar negara kita sentiasa diRahmati dan diBerkati oleh Allah SWT. Wallahualam.. -me-


Saturday, November 17, 2012

Mixer

Sesungguhnya aku dalam dilema.. nak beli standmixer ni.. dari dulu dok aim KitchenAid(KA).. tapi macam terlalu mahal.. hari tu tengok KA ni kat umah kawan.. macam kecik plak.. rasa kalau buat 1 adunan boleh la.. kalau lebih macam tak muat je.. hehehe.. harga mahal plak tu..  so berallih arah.. tengok yang lain..

kat kedai Bagus Shah Alam ada jual mixer jenama SPAR.. first time dengar.. tapi cam menarik, besar dan banyak yg recommend jenama nih for industri la tapi nya... tapi macam bagak sangat la pulak.. berat nak mengangkatnya.. apa tah lagi kalau nak letak atas meja kaki empat yang tak berapa kuat tu.. so cancel.. tapi in terms of price.. mmg murah la banding ngan KA.. murah ada la lam 600-700 RM.. banyak tu.. leh beli sebiji bowl extra..  nak letak gambar tak leh la pulak.. tak leh nak copy dari website dia.. hehehe.. tapi ni aku bagi link kalau nak tengok gambar.. http://sparmixers.com/products/MA/sp-800.htm

pastu ada pulak member bagitau pasal mixer brand berjaya.. ni pun first time dengar.. hehehe.. maklumla… selalu dengar jenama KA, Kenwood je.. ni link untuk product berjaya.. mmg banyak choices lah.. http://www.berjayasteel.com/products_5.htm. Harga tak sure sebab kat website tak de harga.. tapi dengarnya cam murah gak..

 

yang kat bawah ni kMix yang aku teringin nak beli.. yang ni model KMX51. Harga lepas tolak member price is RM1999..

KitchenMachines-KMX51-800x600-2_300x225

actually dah pegi kedai SenHeng.. try satu product kenwood ni model KM336.. tapi dia punye tombol for speed mixing tu cam problem je.. ingat nak beli dah.. tapi bila try..cam musykil plak cara nak operate dia.. terus tak jadik.. then we go to another kedai SenHeng.. hehehe.. mmg suka beli kat SenHeng sebab kalau ada problem, leh je antar memana kedai senheng without resit pun tak pe sebab dah boleh online.. bg je kad membership tu.. pastu leh buat extended warranty..

so, last2 aku tak beli pun lagi.. hahaha.. susahnya nak decide.. tolonggggg!!!

p/s: ni bukan beli untuk kedai, tapi untuk diri sendiri di rumah.. nak beli kecik sgt takut nanti mana lah tau ada order masuk kene buat banyak.. tapi bila nak beli yg besar, cam tak sesuai la pulak nak letak kat dapur yang kecik lagi semak tu.. KA cam sesuai je letak.. hahaha..

Friday, November 2, 2012

Reading

Nak recommend this book. Sebuah buku Konspirasi sedunia.. Patut dibaca oleh semua orang terutama orang Islam. Buku yang menerangkan tentang konspirasi dajjal yang hidup panjang yang telah mengarahkan seorang yang bernama Rothschild untuk menakluk dunia.. macam fiksyen plak.. tapi bila baca ada logiknya juga.. Suspen gak bila baca.. baca and relate dengan keadaan semasa kekadang mmg nampak relevannya..

rothchild

Lepas baca ni, tengok pulak apa yang berlaku di Mekah.. Historical places nak dirobohkan untuk digantikan dengan bangunan mewah.. Teramat sedih dan apa yang di baca dalam buku tu seolah2 memberi gambaran sebenar apa yang berlaku..

Lihatlah apa yang berlaku di sana.. kita di sini macam tak perihatin pun.. terlalu lalai dengan urusan dunia masing2..

Sunday, October 21, 2012

Raya 2012

Baru nak letak gambar raya la.. hehehe.. dan sedihnya.. ini je gambar yang ada..
raya2012

raya2012-1

raya2012-2

Thursday, October 18, 2012

Rainbow Cake


Akhirnya aku mencuba jugak rainbow cake ni. Asyik tertangguh sebab bila tengok kene buat layer by layer.. confirm kerja nak membuatnya agak renyah.. tetapi demi besday anak, ku gagahkan juga mencari resipinye dan maka pada hari ini, aku dapat menghasilkan rainbow cake. Kira first time la nih buatnye..
So, pada aku, ok la jugak rasanya, tapi mungkin nak kene kurangkan lagi kot gula.. Memula tengok resipi martha stewart.. tapi saje la search resipi cake ni yg org malaysia yang buat.. so found this blog.. http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/12/checkered-rainbow-cake.html
aku tiru resipi kak zuraini alias from the above blog.. so hasilnya.. anda lihatlah sendiri..
DSC02300
DSC02302
DSC02316
Kira menjadik la tu kan.. the cake tersangatlah lembutnye.. so masa proses nak melapis tu kene berhati2.. yang ni mmg ada yang terbarai jugak lah.. tapi leh cover.. heheh..

Birthday girl and her frens.
DSC02313
DSC02314
Petang tadi juga, aku menyiapkan tempahan jiran ku.. Blueberry cheese tart.. yang katanya untuk dibawa ke melaka.. First time juga berjaya membuat lakaran diatas tart ni.. hehehe..
DSC02310
DSC02311DSC02312

Tuesday, June 12, 2012

Reminder

When you are hurt by the people who share blood relations with you, recall Yusuf [alayhi salaam] who was also betrayed by his brothers.


When you find your parents opposing you (in deen) recall Ibraheem [alayhi salaam] who was made to jump into a blazing fire by his father.


When you are mocked and abused by your own relatives just because you adopted deen over duniya, recall Rasul Allah [sallalhu... alaihi wa sallam] who faced the same.


When you are stuck into some problem and find no way out recall Yunus [alayhi salaam] who was stuck inside the belly of a whale.


When you fall ill and your whole body cries with pain, recall Ayoob [alayhi salaam] who was more ill than you.


When someone slanders you, recall Ay'esha [radiallahu anha] who was also slandered throughout the city.


When you feel lonely recall how Adam [alayhi salaam] felt when he was created alone at first.


When you can't see any logic in what's going on and your heart asks why this is happening, recall Nooh [alayhi salaam] who built the biggest ship without questioning.


Subhan Allah! Allah put all those great personalities in trial so that the generations to follow may learn a lesson in patience and perseverance. May Allah swt include us among His patient and grateful servants.

Ameen!

Friday, June 8, 2012

Deco Cake

Konon2 nak asah bakat dalam membuat bunga rose guna buttercream.. nampak gaya kene usaha lagi.. tak berapa nak cantik la pulak.. anyway, I like the colours lah.. on the buttercream, masih mencari resipi yang best.. yang try ni agak manis.. tak sesuai ngan tekak ku..

DSC02265

 

DSC02266

Deco-deco

 

haaa… jangan tak percaya.. ni kerja deco anak2 harsa.. dari yang sulong sampai ke bongsu mengerjakannya.. harsa saja buat buttercream tu.. nak belajar deco.. so saje ajak yg si kecik join buat.. tetiba dia ajak kakak and abang2 dia join.. so biarkan aje la.. so ni lah hasilnya.. heheheh.. budak2.. suka betul main ngan cream.. ditekan2 di pusing2..

DSC02263

DSC02264

This is true

image

Wednesday, June 6, 2012

Blogging

Dah lama juga tak meng’update’ blog ni.. nak kata busy.. hmm.. sama je 24 jam jugak masa yang diberi.. nak kata tak ‘busy’.. ada je kerja nak dibuat.. tapi yang pasti, blog ni amat kurindui.. nak kene update selalu la lepas nih.. namun aku bukannya pengarang hebat.. tak pandai pun nak mengarang setiap detik dan waktu yang berlaku pada diri.. hanya sekadar cerita2 santai yang ingin ku kongsikan.. tak tau la sapa yang baca blog ni tah.. hehehe..

apa pun.. aku saje je nulis2 di sini.. saja nak lepas gian dan teringin nak buat karangan.. dulu masa sekolah tak puas buat karangan kot.. hehehe..

insyaAllah lepas2 ni nak kembali berblog..

Tuesday, May 1, 2012

Cerita Santai


Situasi 1:

Ada sebuah rumah terbakar. Rumah terbakar tu ada manusia. Tidak pasti agamanya apa, amalannya apa, bangsanya apa.

Seorang bukan Islam bergegas cuba menyelamatkan mereka dan memadam api. Dia menjerit-jerit suruh orang ramai datang bersama selamatkan orang. Orang ramai pun datang, dia bagaikan ketua, sambil mengarah dan merisikokan nyawa utk menyelamatkan mereka yang terperangkap.

Tiba-tiba ada seorang Muslim yang berfahaman asabiah datang :

"Mengapa kamu semua terlibat dalam misi menyelamat yang diketuai oleh seorang yang minum arak? Tahukah siapa yang kamu hendak selamatkan? Mereka mungkin bukan orang kita...."

Seorang yang Muslim yang faham agama berkata :

"Selamatkan orang dulu. Manusia yang terperangkap itu ciptaan Allah juga. Matlamat kita membantu di sini untuk menyelamatkan nyawa, bukan bersama untuk menyokong orang minum arak? Apa gunanya orang yang tidak minum arak tapi tidak tahu membantu orang yang dalam kesusahan?”

Situasi 2:

Ada satu perlawanan bola, antara dua pasukan, team A dan team B. Team A adalah campuran antara orang Islam (majoriti) dan bukan Islam. Team B adalah orang Islam.

Selama 4 dekad, team A yang kaya dan selalu menang - walaupun diketuai orang Islam, mereka sanggup menang dengan cara merasuah pengadil, menindas team B dengan menghalang peruntukan yang sepatutnya sampai ke team B, yang semuanya Islam.

Walaupun tewas, miskin, team B tetap wujud tetap melawan team A.

Selama ini, penonton ditindas kerana membeli tiket menyaksikan perlawanan bola sepak berat sebelah yang memihak pada team A.

Team B sedar, bahawa ia perlukan bantuan utk menewaskan team A yang bermain secara kotor. Team B mula bergabung dengan pihak lain termasuk bukan Islam dan bekas pemain team A yang turut inginkan satu perlawanan yang adil untuk melawan team A.

Team A mula mengalami kekalahan, dulu daripada 14 perlawanan, team A tewas satu. Kini, team A kalah 5 daripada 14 perlawanan kpd team B walaupun dengan penipuan.

Orang yang berfahaman asabiah penyokong team A berkata:

"Mengapa team B sanggup bekerjasama dengan orang bukan Islam utk mengalahkan team A yang diketuai orang Islam. Mengapa team B tak nak bekerjasama dengan team A? Jika team B bekerjasama dengan team A, makan orang bukan Islam dalam team B tak boleh menang."

Orang ini terlupa bahawa walhal dalam team A, selama 4 dekad, mereka bekerjasama dengan orang bukan Islam untuk menang team B dengan cara kotor.

Orang yang betul memahami agama pula berkata:

"Kita bekerjasama atas sifat tahaluf siyasi - utk menentang ketidakadilan, ketidaksamaan dan kezaliman team A utk kekal kemenangan. Penonton selama ini ditindas, kerana mereka sebagai pembeli tiket tidak dapat menyaksikan satu pertandingan adil selama ini. Bukan soal menang atau kalah, soalnya ialah penonton mesti dapat melihat dua pasukan yang sama kuat bersaing dengan adil utk memajukan sukan bola utk negara.

Masa team A menang 4 dekad, tak terfikir pun nak bergabung dengan team B. Bergabung antara team A dan team B pula tidak betul, kerana team B yang mempertahankan prinsip keadilan selama ini akan bersekongkol dengan team A yang ingin menang dengan cara yang kotor. Takkan team B nak bersekongkol dengan orang yang menindas. Bila team A mula menang balik, apakah mereka masih perlukan team B?

Team B hanyalah sekadar utk menghilangkan saingan pd team A supaya team A boleh kekal juara."

Kini, wujud pula satu kumpulan C, yang cuba menghalau pengadil yang dibeli. Seperti situasi 1, team A yang ingin mempertahankan pengadilnya, menuduh team B bersekongkol dengan team C yang diketuai bangsa dan amalan berlainan utk menindas team A.

Bagaimanakah misi menukarkan pengadil, memastikan perlawanan bola lebih adil boleh dilihat sebagai satu tindakan menindas dan mencabar team A?

Penulis adalah Ketua Penerangan PAS Pusat.

Peringatan

Bertudunglah walaupun keadaan terpaksa... Solatlah walaupun keadaan terpaksa... Puasalah walau keadaan terpaksa... Kerana kewajiban itu memang kadang kala sifatnya terpaksa... Dari keterpaksaan itu perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan pada akhirnya hati pun menjadi ikhlas untuk beribadah kepadaNya. Jika harus menunggu keikhlasan hati lebih dulu untuk beribadah, sampai bila nak menunggu?? Hidayah bukan untuk ditunggu, melainkan dicari... InsyaALLAH... Ia ibarat makanan, jika tidak disuap, manakan ia masuk ke mulut..

Wednesday, February 1, 2012

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign