Thursday, October 28, 2010

Karipap pusing

Sumber: Kak Ina yang inherit the recipe from mak kak zura..

setelah tertangguh beberapa hari, akhirnya dapat jugak aku belajar buat karipap pusing ni.. mmg best lah.. and first time la buat karipap sendiri.. inti dia si Sa and kak Kinah yang bawak.. sebenarnya kalau ikutkan.. bab nak buat inti ni yg selalu buat aku terbantut nak buat karipap.. hehehe.. leceh la nak buat inti.. dan inti ni jugak la bahan yang penting untuk karipap.. kalau sedap inti.. sedap la karipapnya.. hehehe.. tapi tak pe.. untuk kali ni.. ada dah yang buatkan inti.. ari ni belajar buat kulit karipap je dulu..

so dibawah adalah proses2nya..

kalau nak ikut resipi, kami sendiri tak de resipi.. yang diberitahu/diajar ialah 1kg tepung gandum, butter, minyak, garam and air..
cara: 1/4 dari 1kg tepung di asingkan lam mangkuk lain.. yg tu kita campurkan ngan butter (1 buku butter.. tapi kurangkan sedikit).. maaf.. tak de sukatannya. Gaulkan dan uli.
yang selebihnya (3/4) lagi tu.. kita campurkan ngan sedikit garam dan sedikit minyak.. gaulkan.. pastu masukkan air.. jgn banyak.. agak2 boleh diuli ngan lembut.. bila dah cantik uli tu.. bulat2kan.. dan cantumkan ngan tepung yg campur ngan butter tadi.. seperti gambar dibawah.. dan seterusnya.. ok

DSC01160DSC01161DSC01162DSC01163 DSC01171DSC01168DSC01172DSC01173 DSC01174DSC01182DSC01170DSC01183 DSC01184

Tuesday, October 26, 2010

Pumpkin Pie

Resipi: Kak Faridah
Bahan2 dan cara untuk inti:
450gm labu yg telah direbus dan dilenyekkan
200gm susu pekat
150gm gula perang
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 biji telur
Campur semua bahan diatas dan kacau.. dan akan jadi seperti ini:
DSC01157

Bahan2 untuk pastry:
200gm tepung gandum
120gm mentega/butter
sedikit garam
2-3 sudu kecil air ais
Campur tepung, garam dan butter.. gaul dengan garfu dulu pastu baru dengan hujung2 jari.. masukkan air sikit.. gaulkan dan jadikan doh. canai atas papan canai dan letakkan pada alat pembakar. masukkan doh tadi ke dalam peti ais sebentar..
 DSC01158 DSC00413
masukkan inti dan masukkan ke dalam oven dengan api atas bawah selama lebih kurang 45min (180C)
DSC01159
Ok.. dah siap.. dan boleh dimakan..

Hutan Lipur Ulu Paip

Hari Ahad lepas 24/10/2010, kami berekreasi di sungai.. sebenarnya aku la yg start.. petang ahad tu.. dah boring sangat.. bgtau kat hubby.. jom kita jalan2 carik tempat rekreasi yg boleh duduk2 sambil baca buku.. tengok pokok2.. tetiba teringat pasal sg ulu paip ni.. ada kawan hubby pernah mention pasal tempat ni sesuai la if nak bawak budak2 pi mandi.. so kami pun terus siap2 lam kul 5 lebih.. kami kuar.. takut juga kot sesat carik tempat ni.. sebab first time nak pegi.. pastu pegi dah lewat plak tu.. orang dah balik, kita baru nak pegi..
so, dalam pukul 6.00 kami sampai sini.. sempat la budak2 tu mandi 30min.. next time boleh datang lagi..












  

Sunday, October 24, 2010

Frozen Food

this time around rasanya aku nak jual frozen food yang kakak aku buat pulak.. ada 4 jenis.. kalau ada yang nak.. sila2 la calling2 ye.. insya allah sedap dan berperisa.. mmg homemade dari bahan2 yang halal.. kebersihan terjaga..
DSC00800


Donut (10pieces) : RM3.50





DSC00799


Chicken Curry Puff (8 pieces): RM3.50





DSC00795


Samosa (8 pieces): RM3.50





DSC00798  

Mini Pizza (1 piece): RM3.00






# nak order, boleh call 012-2821553 atau email ke harsabiz@gmail.com

Sepintas Lalu

Susah nak update everyday.. so activity for the whole week last week…
Yesterday 23/10/2010, aku try buat Lasagne for the 2nd time.. hari tu buat tak berapa menjadi.. the lasagne sheets keras.. hehehe.. but tak sempat nak snap gambar pun.. so this time.. buat lagi.. ada adjust gak sket2 from the original recipe.. hehehe.. cumanya this time the sauce tu termasin la pulak.. terlebih garam..
anyway.. abis jugak.. ni pun ada cheese nye recipe..

 

18 Oktober yang lalu was kakak’s birthday.. so, buatkan lah kek harijadi untuk dia.. first time buat kek untuk dibawa ke sekolah.. tak pernah dibuat.. selalu berani bagi makan kat family je.. tapi this time.. bawak gi sekolah bagi kawan2 kakak makan.. tak pe lah.. tak cantik pun biarlah.. sedap tu insya allah.. di tekak ku memang la sedap.. tak tau la di tekak anak2 and cikgu2 Tadika kakak tu.. hheheeh..


Ni gambar kakak ngan kek nya masa tadika dia buat birthday party..

and below are the pictures buat cake satu lagi untuk dimakan bersama family…



Wednesday, October 6, 2010

Food, food, food…

Carrot Cake with Cream Cheese Frosting
Recipe cake ni got it from rakan Srikandi.. Kak Siti Norina.. dulu mmg suka makan kek carrot kak na.. and alhamdulillah.. akhirnya Kak Na dengan baik hatinya telah kongsikan resepi kek ter rahsianya kepada rakan2 SK yang lain.. apa lagi.. aku telah beberapa kali mencubanya dan alhamdulillah.. mmg anak2 suka makan.. selalunya lebihkan cheese.. anak2 mmg suka makan cheese!
So, hari tu.. kakak ada buat birthday party untuk anak2 nya.. i brought this cake to her house.. saje je buat topping macam tu.. heheh first time buat topping macam tu.. biasanya topping licin je.. tak de decoration langsung.. tak reti lah nak buat cake deco lagi.. belajar perlahan2 la..
 DSC01006 DSC01007    DSC01011  DSC01080

Tuesday, October 5, 2010

Umi, lambatnya Allah nak bagi patung barbie ni..

Itu lah soalan yg ditanya oleh anak ku yg kecik sekali.. dia dok mintak aku belikan dia patung barbie.. tapi aku merasakan ia bukan satu keperluan sebab dia dah ada banyak patung kat umah and patung barbie ni tentu akan cepat rosak.. dan jugak dari segi kewangan.. yang mana buat masa sekarang.. keadaan kewangan keluarga kami agak kritikal.. kesian pun ada.. tapi aku amat perlu berhati2 sekarang nih..

So, aku selalu la suruh dia doa kat Allah.. supaya bg patung ni.. doa pada Allah agar bukak pintu hati aku untuk pergi beli.. hehehe.. tu yg bila dia teringat balik.. dia akan tanya aku.. lambatnya Allah nak bagi patung ni umi.. and selalunya aku akan cakap kat dia.. “tu la.. adik tak doa kat Allah betul2.. adik kene baca doa tu elok2.. mintak elok2.. duduk depan kiblat.. baca doa tu macam adik mintak umi buatkan susu” dan selalunya lepas tu dia akan senyap untuk beberapa hari.. hehehe.. so far it works..

tapi dalam sudut hati, aku tak tau lah, adakah cara aku ni betul atau tak.. sebenarnya apa yang aku harapkan ialah dia akan sentiasa berdoa pada Allah atas apa jua keadaan pun.. hatta nak mintak permainan pun dia akan mintak pada Allah.. biar dia ada perasaan kebergantungan pada Allah itu..

salah satu perkara yang aku selalu buat ialah mintak diorang berdoa bila nak carik parking kat mana2 pun.. selalu akan suruh anak2 doa supaya diberi parking.. semoga anak2 aku menjadi anak2 yang soleh dan solehah..

Ramadhan sudah berlalu, Syawal bakal meninggalkan kita

Sebulan aku tak menulis di blog ni.. biasalah.. kononnya nak concentrate dalam bulan puasa.. pastu pulak raya..

but this year’s puasa mmg a bit different from the previous years.. sebab kali ni puasa di Kulim.. alhamdulillah.. dapat melaksanakan solat terawih di surau.. and selalu dapat makan moreh.. hehehe.. tadarus pun dapat join.. best sangat.. lebih tenang dan menggembirakan.. dapat join qiamulail dan pelbagai aktiviti di surau..

and kebetulan.. raya tahun ni mmg turn Shah Alam.. so sehari before raya, kami balik KL.. and this year ever.. perjalanan ke kampung amat mudah dan menenangkan sebab hiway tak de jam langsung untuk ke arah selatan dari Utara ni.. hehehe.. kalau sebelum ni.. jgn harap nak relaks macam ni.. confirm akan terlibat dalam jam sepanjang jalan nak ke utara dari KL.. so this time.. kami pulak tengok orang lain dok lam kesesakan.. hehe.. kesian.. walaupun itulah yg berlaku pada kami sebelum ni bila giliran beraya ke Kodiang..

so tahun ni cuti raya agak lama.. anak2 dapat cuti sekolah 2 minggu.. cuma ayahnya saje sehari before raya and seminggu lepas raya.. so hari ke 4 kami pulang beraya ke Kodiang pula.. and this year jugak lah.. Hari Raya kami sambut di kedua2 kampung.. kalau tak sebelum ni.. kalau raya shah alam.. kat shah alam je lah.. tak balik kodiang dah.. so this year kami ubah sket.. hopefully tahun depan pun leh buat macam nih..

this year jugak baju raya anak dara sampai 4 pasang seorang.. pergh.. tak pernah dibuat.. tapi semua kain2 tu orang bagi.. hehhe.. alhamdulillah.. murah rezeki..

so lepas puasa, raya.. life goes on.. we are back to our normal life.. doa bebanyak agar amalan masa bulan puasa tu dapat diteruskan hingga ke bulan2 seterusnya.. how i missed ramadhan.. semoga aku dapat melaluinya lagi pada tahun hadapan.. insya allah..

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign