Friday, October 31, 2008

Today's Lunch

salam diary,
ari ni actually tak tau nak masak apa... tengok ape yang ada kat lam peti ais.. nampak la salad, fillet n benda2 yang boleh di buat western food.. so ape lagi.. aku pun buatlah salad tu.. potong carrot.. salad.. buat mashed potato(this time jadik.. ari tu tak jadik.. sebab aku tak potong kiub kentang tu before aku rebus).. kali ni aku potong kecik sket baru rebus.. so baru la dia empuk betul.. hehehe.. yg first attempt ari tu, sebijk2 aku rebus.. so dia lambat empuk.. sampai hangit..sebab terlupa nak tambah air..
pastu bakar je fillet fish n hash brown.. siappp.. gaulkan salad ngan thousand island or mayo biasa tu..


ni la hasilnya.. kualiti gambar agak kureenngg.. coz amek guna camera handphone..

Wednesday, October 29, 2008

Close Open House

salam diary,
aku namakan "close open house" sebab kitorang tak buat open house untuk kengkawan pun.. cuma ada kawan ofis Man nak datang.. yang dtg ni pun by invitation.. so ada la buat makan2 sket.. jemput mak abah n dila je..

berlangsung pada hari ahad lepas 26hb October... beberapa orang kawan ofis Man datang.. aku dah bangun kul 5 pagi.. benda pertama aku buat adalah agar2 cendul.. hari sebelum tu dah beli santan n cendulnya.. so ari ni is the day.. suspen gak jadik ke tak... ye la kan.. tak penah seumur idup buat agar2 ni.. jgn tak percaya.. hehehe.. aku mmg ikut sebijik2 resipi yg diberi.. as below:
Bhgn bawah:
10gm agar2, 300ml santan, 700ml air, 100gm gula, sedikit garam
caranya: masak agar2 dengan air, agar2 hancur, masuk gula, santan, garam & 350gm cendul.. masuk lam loyang n sejukkan..

Bhgn atas:
10gm agar2, 500ml air, 400ml santan, 150gm gula, 100gm gula merah
caranya: masak agar2 dgn air, masuk gula, gula merah hingga hancur, masuk santan. lapisan bawah dah keras sikit baru letak yang bahagian atas..
saiz loyang is 10cm x 10cm

gambarnya nanti la ye.. since camera dah rosak.. aku guna henfon Man untuk ambik gambar agar2 tu.. Man still tak bagi lagi kat aku.. so sabar la ye..

ha.. ni gambar nye...



seterusnya aku mula memotong bahan2 untuk buat spaghetti sos pulak... bahan2nya (ni resipi aku sendiri.. jenis campak2 je tak de sukatan:
bawang putih n bwg kecik (mayang bentuk kiub)
mince meat, carrot, cornflour, cauliflour, mix vege, daun celery, tomato puree, buah tomato, prego sos, mee spaghetti, oregano leaves
caranya: tumis bawang sampai kekuningan, masukkan mince meat dan tutup kuali.. bg daging tu empuk sket.. pastu masukkan carrot, cornflour, cauliflour, biarkan sekejap.. kemudian masukkan mix vege, daun celery, tomato puree, sos prego dan buah tomato.. masuk gula n garam secukup rasa.. tabur sket oregano leaves.. walllaaahhh.. siap... sebelum makan.. rebus la dulu spaghetti nye tu..

dah siap semuanya tu.. tiba masanya untuk aku start with western food.. baru dok panaskan minyak tetiba api dapur tak nyala.. rupanya gas dah abis! hah.. time aku nak masak ni la gas abis.. so aku pun call la orang gas suh antar gas ngan segera.. hehe.. so sementara menunggu, aku buat la ape yg patut.. siapkan apa yang patut.. umah aku ni tak yah kemas beria.. sebab bukannya besar pun.. 2 langkah dari depan dah leh sampai dapur.. camtu la kira2nya.. aku juga buat barbeque sos yang simple.. that is sos tiram campur ngan lada hitam.. panaskan atas api.. tambah air sket.. patutnya tambah la tepung sagu or jagung untuk bagi pekat sket sos tu.. tapi aku tak buat pun.. sebab tak de tepung2 tu.. so jadiklah aku nye sos tu sos tiram semata.. mmg masin la.. hehehehe... kalau nak buat niaga, tak leh buat cam aku buat tu.. kene sos tiram sket n then nak bagi pekat buh tepung sagu tu... kalau tak.. mmg naya la nak beli sos tiram sebeban..

sambung balik, so sampai je gas, aku pun mula la men 'deep fry' kan fries, nuget, chicken chop dan yg sewaktu dengannya.. sesambil tu kami rotate la pi solat zohor.. gilir2 sebab kalau tak.. sapa lak nak jaga api gorengan tu.. lam kul 3.40 petang kot.. baru la si zulzaidi n family sampai.. zaidi ni x-staff PD... wife dia laks is my junior masa skolah menengah dulu.. tu yang cam dah kenai lama.. padahal si shida tu junior 10 thn dari aku...

tak lama lepas tu baru si syed n wife.. ni first time jumpa wife syed.. so kami makan2 dan borak2.. tak lama pastu mak abah n dila datang.. pastu depa balik.. tak lama pas tu pulak kengkawan man yang bujang laks sampai.. 3 orang jejaka.... depa sampai dah nak maghrib.. so depa solat lu.. pastu sorang lagi staff PD mai.. anak dara.. dtg dengan adik dia.. so.. makan la.. bagi perabih pe semua.. depa pun balik.. time ni aku dah mengantuk gile.. aku makan pun sampai nak tertidur.. masa tu kene tunggu adik lelaki lak.. dia kata nak dtg tapi lewat sket.. mak abah aku pun dok tunggu dia.. tak sampai2.. aku dah mengantuk gilerr.. sampai je adik lelaki ku itu.. tak lama pastu mak abah balik.. aku dah tak kire dah.. kat depan tu jugak aku tidur.. hehe.. nak cuba tido2 ayam tapi tak buleh.. tak larat nak bukak mata dah.. sian adik aku tu.. sib baik dia tak kesah.. so pastu dia pun balik.. kami semua masuk tido la.. legaaaa...

esoknya baru la aku mengemas.. sib baik la isnin tu cuti.. cuti deepavali.. so kemas la umah tu sket2.. sekian.. tu la cite 'close open house' umah aku..

Saturday, October 25, 2008

My Next Project

salam diary,
actually tengah pening.. nak update website nak redesign lagi and also i'm thinking of hosting another domain name for my website.. tapi... sambung nanti.. anak nak mandi laks...

hmm sambung sket..

terbantut sket project ni.. sebab tak de idea la sekang nih... dok terpk2 lagi nak buat camne with my project nih..

Open House

salam diary,
ari ni ada open house lagi.. dah ujung2 bulan syawal.. makin banyak pulak open house.. ari ni saje ada 3.. tapi rasanya pegi 2 je kot.. sebab jarak antara 2 open house tu pun agak jauh.. esok ahad pun ada lagi.. tapi tak leh nak pi sebab ada kekawan ofis hubby nak datang umah.. hehehe.. memula kata 2 family je.. last2 dalam 3, 4 keluarga kot.. ye la kan.. bila dah bercerita kat opis tu.. ada la yang mendengarnya.. takkan tanak jemput pulak... anyway.. tak kesah la sape nak datang.. dipersilakan...

bab kunjung mengunjung ni atau nama lain ziarah ni adalah satu ibadat.. bukan suka2.. so if kite berziarah ni.. dapat pahala tau.. tuan rumah patut gembira.. tapi kene jaga la adab2 bagi tetamu mauhpun tuan rumah.. baru dapat pahala beribadah..

nak masak apa ya untuk tetamu ni.. aku ni bukannya jenis rajin masak.. kalau masak pun tak berapa nak sedap.. so.. Man cakap.. buat western food je la.. hehehe..

so my menu will be:
spaghetti - ni dah biasa buat
chicken chop
buah2an
agar2 (ni baru first time nak try.. mintak resepi dari jiran seblah)
dll...

nanti aku bagi resepi untuk spaghetti yg biasa aku buat n agar2 yang jiran seblah bagi tu.. aku actually dah biasa makan dah agar2 tu.. tapi yg jiran buat la.. so ni nak try buat sendiri.. tak tau la jadik ke tak...

bab tetamu ni kan.. aku bukannya tak suka diorang dtg.. tapi aku takut aku tak dapat nak beri yg terbaik pada tetamu tu nanti.. maklumla.. umah ni kecik je.. pastu bab makanan.. mmg kureng la.. tu yg kekadang suspen je.. padahal rasanya tetamu tak kesah pun bab2 tu semua.. aku ni je kot yg lelebih... kan best kalau aku suka memasak n pandai masak(penting nih).. sebab sure orang suka dtg umah kite n sure kite rajin ajak orang datang sebab kite ada makanan untuk dihidangkan pada para tetamu.. hehehe...

Monday, October 20, 2008

kemaruk berblog plak

salam diary,
now ni dok rajin plak nak menulis lam blog nih.. hehehe.. dah dapat hobi baru la pulak.. bukannya ape.. kekadang apa yang terbuku kat hati ni nak jugak diluahkan.. nak luah kat anak2.. depa tak paham lagi.. nak luahkan kat hubby.. cam benda remeh je.. sebab kite nak cite suka2.. nanti kang cite kat hubby.. jadik serius laks...

ari ni anak yg bongsu tu tak sehat.. dok "nak umiii.. nak umii" je dia.. letih.. tapi malam dia dah ok.. dah leh main n makan.. kalau tak.. minum susu je muntah... sian nengok...

lepas ni nak cite pasal anak2 lah..



No. 1
nama: Muhammad Harith Yusof bin Norazman
tarikh lahir: 2 December 2000 (bulan ramadhan)
time: kul 1 tgh hari sabtu..
tempat lahir: Pantai Medical Center, Bangsar
dokter yg menyambut: Dr Norashikin Mokhtar
dokter baby: Dr kamaruddin
pemberi nama: harith- wan shah alam ngan yusof - tok kodiang.. kami tambah muhammad je..
panggilan: harith (panggilan org shah alam), yusof (panggilan org kodiang), abg long panggilan kami anak beranak..





No. 2
nama: Muhammad Irfan bin Norazman
tarikh lahir: 9 December 2001 (bulan ramadhan)
time: kul 3 pg tak ingat hari apa....
tempat lahir: Pantai Medical Center, Bangsar
dokter yg menyambut: Dr Norashikin Mokhtar
dokter baby: Dr kamaruddin
pemberi nama: tok kodiang tanya mufti perlis.. dia yg bagi nama irfan.. muhammad tu cam besa kami la yg bagi..
panggilan: irfan, abg ngah panggilan kami anak beranak..




No.3
nama: Nur Khadijah Sufiah binti Norazman
tarikh lahir: 18 Oktober 2004 (bulan ramadhan)
time: tepat waktu berbuka puasa.. lagi 4 hari nak raya.. org azan je.. dia keluar.. hehehe
tempat lahir: Pantai Medical Center, Bangsar
dokter yg menyambut: Dr Norashikin Mokhtar
dokter baby: Dr kamaruddin
pemberi nama: abi ngan umi dia.. tak tanya dah orang lain..
panggilan: sufiah, kakak panggilan kami anak beranak..




no. 4
nama: Nur Fatimah Nabihah binti Norazman
tarikh lahir: 28 Jan 2006 (bukan bulan ramadhan)
time: tak ingat
tempat lahir: Pantai Medical Center, Bangsar
dokter yg menyambut: Dr Norashikin Mokhtar
dokter baby: Dr kamaruddin
pemberi nama: umi abi..
panggilan: nabihah, biya, adik panggilan kami anak beranak..


first baby ni.. mmg suspen la.. jatuh sket pi klinik.. and rasanya.. harith la yang paling kerap jatuh katil.. hehehe.. sib baik tak tinggi katil tu.. and harith jugak la yg pernah terkunci lam bilik kat umah wan shah alam... masa tu geram ngan dia.. biarkan dia lam bilik and tutup.. tetiba dia pi tekan lock.. pastu dia tak reti nak bukak pintu tu.. apa lagi.. wan dia pi amek tukul pecahkan pintu tu.. langsung wan dapat pintu bilik baru.. hehehe... yg lain ada gak jatuh katil.. tapi idak le sampai bawak gi klinik.. harith je dapat special treatment.. hehehe.. maklum la.. first baby...

harith masa kecik selalu sakit.. tapi tak penah duduk ward pun... irfan laks.. jarang kene.. tapi masa dia umur setahun.. dia sakit sampai masuk ward.. and kebetulan time tu aku tak de kat mesia.. outstation.. so abi dia la yg jaga.. ala.. tapi jaga apenye.. maid ada masa tu.. so maid la yg dok spital berganti ngan wan dia.. and masa ni mmg bila sakit.. bawak dia ke klinik mahal la.. sebab mmg terus jumpa pakar.. tapi adik2 dia.. makin lama bawak pi klinik biasa je.. heheheh..

nabihah ni.. macam along dia la... penyakit pun menurun dari along dia kot.. kulit tak berapa cantik..

err.. stop sini dulu la... nanti sambung..

Sunday, October 19, 2008

My Other Businesses

salam diary,
my other bisnes ni.. apart from webdesigning ni and jual kuih raya ni, i also sell tudung.. and yang terbaru, saya jual tudung practical spandex (the name given by the supplier).. and i really love it.. pengganti tudung yang i ada sekarang.. idak le berfesyen benor.. tapi so far.. alhamdulillah i like it...

harganye pun murah la dibandingkan dengan tudung2 yg saya minat di pasaran tu... and so far.. alhamdulillah.. ramai jugak yang mencari tudung jenis ni.. and mmg fesyen sekarang pun tudung cenggini...

satu lagi.. bunga hiasan or lain perkataan barang hiasan.... this one saya tolong kawan je.. dia mintak tolong untuk jualkan bagi pihak dia.. ni ada few gambar.. lelong lelong.. sape nak beli leh bgtau...


Bunga Sudut 3 Bulan Biru - RM198.00



Balang Kuih sekali ngan bakul tembaga - RM350.00 (5 X RM70)



Bunga Hiasan TV - RM120

Tart Sekundang

salam diary,
ni gambar tart sekundang yang aku jual ever since 2005.. dah masuk 3 thn dah... mmg sedap.. dan alhamdulillah, sambutan yang diterima tahun ni amat menggalakkan.. sampaikan kakak yang buat tu pun tak menang tangan and 2 3 round gak la buat kuih nih.. alhamdulillah.. rasanya aku je la so called agen kuih raya dia yang paling bagus.. untuk tart sekundang ni la. eheheh.. sebab aku tengok orang lain tak de pun amek berkotak2.. aku je... coz mmg tahun ni aku concentrate more on selling tart sekundang ni.. walaupun ada jugak jual almond london akak ni.. almond london yg dia buat pun sedap.. ada few friends yang comment.. depa kata sedap..

Dah ada permintaan untuk Hari Raya Haji ni.. tapi belum pasti.. kene tanya empunya badan dulu... yang pasti Raya tahun depan insya allah ada... bagi yang nak mencuba atau pun yg sudah mencuba, tunggu raya tahun depan la.. insyaallah akan dibuka jualan untuk tart sekundang!


 Tart_Sekundang_48cfd89ad2d4f

below are some of the testimonial from those yang dah pernah rasa tart nih..

Testimoni 1
Tart sekundang tu memang sedap. Saya tetiap tahun order ngan Harsa. Harsa, sila amik order che nooo... sempena ramadhan... jenuh dah order nie...
Pada pendapat che la kan... dough dia tu sendiri memang ada citarasa yang tersendiri. Tak pernah jumpa rasa yang sebegitu kat memana tart yang lain. Atau combination kulit dan inti yang serasi itu yang menjadikan rasanya begitu special ? Apakah rahsianya ek ? - Awa

Testimoni 2
HARSA... ni nak cerita pasal Sis in law liza yg terlalu gila kan Tart Sekundang Harsa yg liza beli hari tu:

liza order 100 kan, 50 kat rumah, 50 kat kampung. utk mom inlaw liza kasi biskut lain Badam bercoklat.

then balik dr kg, liza buat mini opn hse utk inlaws dtg beraya.. so keluarlah segala kerepek dan biskut. Liza plak buat macaroni bakar, nasi impit n ayam masak serai...sis in law ni hantu macaroni so dia dook lah mengadap macaroni tanpa memandang biskut2 kat meja.

dah makan we all berkumpul kat meja biskut sambil stori mori pasal raya. sekali dia terpandang tart sekundang harsa tuh... mak ai... cantiknya biskut... komen sis in law... liza kata makan dulu, nnt rasa sesedap kecantikan biskut tu... after try 1, dan lagi dan lagi.... last2 dia kata ...perut akak dah kenyang sgt tp tart ni sedapppp sgt.

cerita tart tk habis mlm tuh. Esoknya dia pi stori kat kengkawan office...katanya... I makan tart kat rumah adik i sedaaap sgt, cantikk sgt. dgn cerita dia tu, kawan2 opis tergoda. Itu yg liza call harsa tanya boleh order lg tk. Then bila harsa kata tk leh, dia frust trus masuk internet, search. Kebetulan ada org katanya pandai buat sanggup terima order.

Semalam dia call liza suruh dtg rumah dia try tart sekundang yg dia order dr johor tuh... Dia frusst sgt sbb rupa dan rasa tak seperti harsa punye tu. Memang, liza rasa pun tk sesedap sekundang harsa...tk gebu, tk cantik dan bunga nya tk sekembang sekundang harsa. yg best tu. jelly yg disangka ceri tuh dipotong ikut suka hati jer...

Dek kesian, liza balik rumah (sib baik rumah dekat), liza korek balang ada lah dalam 10 biji tinggal tart sekundang harsa....liza kasi semua kat dia... punya dia happy . Katanya.. kalau boleh raya haji ni tolong order ... thn depan pun nak jugak...hahahha.. boleh ker harsa raya haji ni?

Itu lah kisah Sis in law liza dan tart sekundang harsa... - Liza

Testimoni 3
tart sekundang tu mmg sedap.... x jemu makan – Eija

Testimoni 4
ia adalah sejenis kuih dari kalangan tart ie mempunyai jem di dalam pastry... berbentuk seperti bunga... kenapa diberi nama sekundang ? hanya harsa yang boleh menjawabnye.. huhuhu. tapi rasanya...ermmmm... sungguh lah mabeles... tetiap tahun musti order punya lah... kak emy must try.... - Awa

Friday, October 17, 2008

My new Project

salam diary,
i've got new project from Fakulti Engineering, USM.. buat website for their journals.. its an open source application.. tapi pening jugak la nak belajar.. its new to me.. all this while i offer CMS in JOOMLA but this time OJS (Open Journal System) plak.. tak penah guna pun.. so ni dok terkial2 nak buat nih...

dah 2 3 hari cam tak de mood nak buat.. agaknya sebab tak de idea kot.. but today, have to concentrate lah.. takut kang tetiba depa nak tengok demo.. tak buat ape lagi.. but actually dah start sket.. leh preview at OJS

i'm more to guna JOOMLA CMS.. some of my projects in the making:
http://www.power2solve.com
http://www.qurnia.com

Projects yang dah up and running leh tengok kat my Past and Current Projects list tu..

walaupun aku caj idak le mahal benor.. tapi nak membuatnye.. teruk la jugak.. mmg la dia CMS.. tapi tang design tu leceh sket la.. kene ikut kehendak customer la kan.. kalau tak, tak de bisnes la...

ok.. nak continue buat OJS...

Tuesday, October 14, 2008

Raya 2008

salam diary,
cite kat blog ni dah tunggang terbalik.. hehehe.. mana rasa nak tulis.. aku tulis...

raya tahun ni adalah giliran kampung aku kat shah alam je... raya kat shah alam ni biasa je la...
so, disebabkan raya sini je.. so Man hanya start cuti ari raya je la.. isnin selasa dia keje lagi.. tapi berulang dari umah mak aku kat 18 je la.. kami pun start ahad 28 sept tu mmg dah balik umah mak kat 18.. kami yg beria berkampung kat kampung shah alam.. hehehe...

tahun ni, seperti tahun2 lain, kami masak kuah kacang campur daging (my favourite dish), nasi impit, rendang ayam, masak lodeh.. tu je our main dish.. yang lelain tu.. sedara mara yang datang bawak.. ada ketupat nasi, pelbagai kuah kacang, rendah dsb.

Tahun ni complete kami 4 beradik ada kat shah alam, so meriah la.. lepas solat raya, kami bersalam2an dan bertukar2 duit raya.. hehee.. maknanya mak long bagi duit raya kat anak2 sedara, mak ngah bagi kat anak2 sedara, ayah lang, and busu... memasing la bagi kat anak2 sedara memasing.. pastu sesi fotografi.. ni yg tragis ni...

memula aku ngan anak2 je berposing.. Man amek gambar.. pas tu Man pulak ngan anak2 bergambar.. so bila time nak bergambar reramai, aku pass camera digital yang baru berumur setahun 5 bulan tu pada anak sedara aku bernama alya untuk dia snap gambar kami.. tapi tah macam mana.. aku dah lepas camera tu tapi dia lom sempat pegang.. so pecah berderai sampai terkeluar bateri camera tu.. and the lense terkeluar dah tak leh masuk dah.. argghhh.. tensennya... "hayat camera digital tu takat itu aje" , Man memujuk aku.. time tu dah tensen je... tak sempat nak gambar anak beranak... so simpan je la camera tu.. sampai sekang lom pi antar kedai lagi...

ada gak bergambar.. tapi guna camera pak long and busu nye la.. tak syok la kan.. dia best if kat camera sendiri... and kene tunggu la diorang bagi gambar tu kat kite..

err.. nanti la aku masukkan gambar2 yang ada nih... tungggguuu..

Tart Nenas - My Favourite

Salam diary,
pasal tart ni.. tak tau la ye.. obses sangat ngan kuih tart ni.. mmg dari dulu.. kalau pi beraya umah sape pun.. if ada tart.. yang tu la yang saya bedal dulu.. tapi i prefer tart tradisional yang macam kat bawah ni.. ni gambar i ambik dari internet.. sebab tak jumpa lagi yg real untuk diambil gambar..
ni resepinya yang diberi:
Tat Nenas
Sumber: Magnolia

Bahan-bahannya
500 gram mentega
100 gram gula aising
3 biji telur (3 putih dan 2 kuning)
70 gram susu tepung
750 gram tepung gandum (biasenye ikut lembut supaya mudah ditekan)
1 sudu teh esen vanila


Cara-caranya
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau sekejap. Tak yah nak buat creamy method cam kek tu.
2. Masukkan telur, kacau sebati dan masukkan esen vanilla.
3. Kemudian masukkan tepung susu dan tepung gandum. Uli perlahan-perlahan kalau rasa adunan melekit di jari, tambah tepung sikit demi sedikit. Semasa masukkan tepung jangan masukkan semua sekali, masuk sikit demi sedikit supaya adunan tidak terkeras. Sepatutnya adunan tu agak lembut (tak lembik) supaya senang dipicit keluar dari acuan tart gulung.
4. Letak inti dan gulung. Bakar sampai masak dan kekuningan. Tart ini memang gebu dan sedap.

NOTA: Kalau nak kulit tat kekuningan sikit, letak pewarna kuning sebelum masukkan tepung kedalam adunan. Dan kalau rajin sapu kuning telur diatas biskut sebelum dibakar..

Satu lagi is bahulu gulung or bahulu lapis.. yg jem nya is jem nenas la.. hehe.. best gak nih...

Sunday, October 12, 2008

As a full time house wife

salam,
i quit my last job on 31st aug 2007. so, dok umah jaga anak..bila kite kata kite tak keje, dok umah.. orang mesti kata.. bestnya dok umah or duit dah banyak.. so boleh la dok umah... hmmm.. ye ke best? to me best sebab leh jaga anak2 sendiri.. tapi sungguh memenatkan.. especially bila nak make sure umah kemas.. if tak bersih or kemas.. mata sendiri yang tensen.. tapi kekadang tu biarkan aje sepah.. tak larat rasanya nak dok mengemas je.. banyak pro n cons nye as a house wife ni.. terpulang pada memasing la..

ari tu ada sekali.. kaki sakit.. jumpa dokter.. dokter tengok dia kata kaki ni bengkak.. mungkin sebab banyak berdiri.. and dia siap cakap.. pi keje la.. kalau keje leh duduk je.. tak banyak berdiri.. kalau dok umah ni.. banyak berdiri n banyak kerja.. kite jadik letih.. hahaha... tapi mmg betul la kata dokter tu.. dok umah lagi banyak keje dari pi opis.. but no comment.. tengok mak2 kite dulu ok jeee.. lagi ramai anak2.. ok je depa kan... tapi wallahualam la camne keadaan umah tu.. hehehe... ni yg anak 4 ni macam kapal pecah dah.. kalau saya buat tak tau je.. pejam mata je.. masya allah.. saya pun tak sanggup nak tengok keadaan umah ni.. kite kemas depan, dapur sepah, kemas dapur, depan lak sepah.. tak sampai 5 minit kemas.. sepah balik... tang meja makan.. jgn cakap la.. baru je kemas.. ada balik pinggan ka cawan ka.. ada je yg berterabur (makanan) atas meja tu.. restoran open 24 hours la...

after a couple of months, in nov 2007, saya join MLM.. well.. dapat banyak jugak la.. cuma agak memenatkan... memerlukan commitment yg tinggi.. but mmg macam tu la if kite nak berjaya.. if bisnes conventional pun i think lagi hebat commitment yg diperlukan if kite nak bebetul berjaya... i cannot cope with it.. banyak halangan (alasan je nih)..but i continue for a few months.. mmg lumayan la..

eventhough dah jadik full time house wife.. tapi if ada yang memerlukan trainer especially untuk ajar subject IT, saya pegi juge.. ada la few tempat yang saya pegi mengajar.. 3 hari dapat rm1200 ok gak kan.. tapi ikut la.. bisnes ni kene banyak contact.. itu yang penting.. kalau tak de network.. susah sket la.. cite pasai bisnes ni under topik lain la kot..

and now dah october 2008.. i've been a full time house wife for 1yr and 2 months...

My Bisnes

salam,
dalam pada dok umah tu.. saya terpikir.. i need to do something untuk dapatkan extra income.. i really need money untuk bayar utang yang belum abis ni...

ever since 2006, i've started buat website untuk my school alumni.. tapi ni voluntarily work.. i did'nt get paid for it.. tak pe.. its my contribution to the school and lagi pun.. masih belajar buat website ni... actually my first customer yg buat website ngan saya is nurginias.com. buat simple je and the fee mmg tak terdapat di pasaran la.. yela masa tu mana reti lagi nak caj brape website design ni...

then lepas tu... dapat la a few.. semuanya kengkawan je... and i really concentrate on website designing ni.. yg jual kerepek n kuih ni semua buat jugak.. cuma tak se aktif dulu la.. bulan posa tahun ni.. mmg totally concentrate buat website member.. so kuih raya tu.. amek order cenggitu je.. tapi alhamdulillah.. sambutan menggalakkan jugak especially my tart sekundang.. nak tengok rupa dia.. leh search kat google.. just type tart sekundang.. pasti ada lam list.. hehehehe...

why i really love doing website designing? sebab kite berinteraksi ngan computer je kot.. tak perlu sangat jumpa orang.. sekali sekala tu perlu la... time nak discuss on the design and layout.. pastu bile website dah siap.. nak ajar camne nak update.. so itu je la... senang sket.. lain ngan MLM tu.. hehehe.. nak kene pujuk orang join bla bla bla.. tapi mmg camtu la pun ngan bisnes yg saya buat.. kene gak pujuk orang amek package kite.. ye tak... sama je.. cuma cara n product je lain...

talking about bisnes, tak leh lari dari contact.. tak kira la sape.. we need the contact... its for our bisnes network... sebab terlalu ramai yg buat bisnes.. bisnes web designing ni pun rasanya beribu orang pun buat bisnes yang sama.. so, if kite ada contact, possibility untuk dia buat ngan kite is quite high..

talking about bisnes online ni, kekadang customer tak paham, bila dah buat website.. dia ingat leh duduk goyang kaki depan komputer.. they are wrong.. we still have to do offline marketing.. online ni dah tak perlu jaga dah... unless your product tu semua are electronic macam e-book ka, etc.. then tak perlu la offline.. but if you are selling cakes, kerepek or ape2 yg physical, then you need also to do offline marketing to market your product...

website ni penting for those yang mungkin susah nak datang ke tempat kite, so at least, they can first see our products thru the net, before they really come to our place.. and kekadang customer ni just nak shopping around dulu.. nak tengok2 je dulu... so website ni penting for them to look around before they decide to buy them..

Ayat-ayat Cinta

tadi tengok cite Ayat-ayat cinta nih.. indonesian film di tv3. saje nak tengok komen korang especially yg tengok cite ni la..

bg yg tak tengok, aku ringkaskan, cite dia pasal this guy from indonesia pi mesir belajar kat al-azhar... jirannya kristian dan dok berkenan kat dia.. ada sorang lagi awek pun berkenan kat dia gak.. tapi this guy kawen ngan orang lain.. so yg kristian ni bila kene langgar (ada org nak bunuh dia), koma tapi dok sebut nama this guy.. and awek sorang lagi yg minat dia ni buat fitnah kata this guy rape dia (she actually nak balas dendam coz this guy tak layan cinta dia).. the wife, bile tengok the kristian girl tu dying, dia suh laki dia kawen ngan this girl.. poligami la.. hehehe... sure ada yang bengang ngan tindakan wife ni kan.. hehehe... so lastly, depa hidup bersama but at the end the kristian girl(dah masuk islam bile kawen ngan this guy) meninggal sebab sakit ape tah.. sekian..

actually bila tv3 start promo pasal cite ni.. cam teruja nak tengok.. dah agak ni mesti kesah cintan cintun tapi teringin nak tengok sebab yang menarik perhatian is dalam gazette tu ada tunjuk perbezaan agama.. and latar belakang mmg menarik.. so tadi tengok la..

well, personally, jalan cerita dia mmg menarik.. walaupun biasa aje.. cuma agak terharu la n tak expect pun cite dia macam ni.. hehe where the wife suh husband dia poligami.. hmm.. ada sebab yang kukuh tu...

dan banyak perkara jugak yg kite boleh pelajari dari cite ni.. one of them masa scene kat penjara tu... Sabar dan Ikhlas itu ISLAM.. dia kaitkan cite ni ngan kesah nabi yusuf n zulaika tu.. (this guy dipenjara sebab kes fitnah tu)..

overall, interesting la.. agak2 in certain situation, sanggup tak buat decision macam the first wife tu?

teringat rancangan MHI rasanya ari rabu or kamis lepas.. pakar motivasi pn robiah hamzah cakap, jodoh mmg ketentuan Allah, buat macam mana pun.. Allah yg akan tentukan.. so if suami nak cerai ka, ape ka.. relakan aje.. walaupun kite dah berkorban ape saje untuk dia.. tak kire la sebab ape pun si suami nak buat macam tu.. kite kene ikhlas dan sabar.. jodoh ni mmg kite tak leh buat ape dah... so si isteri, terima se adanya.. dan teruskan idup.. jodoh kite ngan dia setakat ni saje.. (heh cam aku lak pakar motivasi)... ni base pahaman aku dari rancangan MHI tu ye.. setuju ke tak tu.. hanya aku yg memutuskannya..

ni ada poem from the internet.. i luv it..

IF I FALL IN LOVE...

Ya Allah...jika aku jatuh cinta
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu
Agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu. ...

Ya Allah.....Jika aku jatuh cinta
Jagalah cintaku padanya
agar tidak melebihi cinta ku pada Mu
Ya Allah...Jika aku jatuh hati....
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada Mu
agar tidak aku terjatuh dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbani....jika aku jatuh hati
jagalah hati ku padanya agar tidak aku berpaling kepada Mu
Ya Rabbul Izzati......Jika aku rindu
jagalah rinduku padanya
agar tidak aku lalai dalam merindukan syurga Mu...
Ya Allah....Jika aku menikmati cinta kekasih Mu
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhir Mu

Ya Allah....jika aku jatuh hati pada seseorang
jangan biarkan aku bertatih dan terjatuh
dalam perjalanan yang panjang menyeru manusia kepada Mu
Ya Allah....jika kau halalkan aku merindui seseorang
jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku pada cinta hakiki
dan rindu abadi hanya pada Mu

Ya Allah.....Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun
dalam cinta pada Mu

Telah berjumpa untuk taat kepada Mu
setelah bersatu dalam dakwah Mu
telah berpadu dalam membela syariat mu
Kukuhkanlah ikatannya

Ya Allah
kekalkanlah ikatannya
tunjukilah jalan-jalannya
penuhilah hati-hati ini dengan Nur Mu yang tidak pernah pudar
lapangkan lah dada-dada kami dengan keimanan kepada Mu dan keindahan
bertwakal ke jalan Mu

Amin
Ya Rabbal Alamin

karya : DEJAVU

Saturday, October 11, 2008

My job as a trainer

salam,
ni sambung balik cite dari 2005.. hehehe..
so in february 2005, i started a new job as an IT Trainer.. masuk keje je terus kene outstation ke sabah.. suspens gak.. tapi seronok.. seronok keje mengajar ni.. dapat bagi ilmu kat orang lain and at the same time kite sendiri pun meningkatkan ilmu kite..

masa tu kat kudat marina resort.. mmg resort tu sebelah pantai la.. kalau tak silap.. the last day of training (training tu was for 7 days and 6 nights).. ada amaran tsunami.. kan tsunami dec 2004 kan.. so cam baru lagi la.. kalau betul tsunami tu, kami la dulu yang kena.. tapi that time macam tak risau pun... tah la.. agaknya ngantuk sangat.. so tido je.. tapi dengar cite ada 1 girl ni (government staff) yg observe our training ni tak tido langsung.. ketakutan.. dia dok kat lobby je.. so my staff kene jaga dia.. hehehe.. sib baik i dah tido..

bekerja di KL and particularly kat this company, mengajar saya banyak perkara.. social life, traffic jam life.. and so on..

so, working with this company mmg seronok.. best.. susah nak dapat aa keje macam ni di tempat lain.. but unfortunately.. i have to quit disebabkan masalah MAID.. haaaa.. ni cite maid ni.. banyak kesahnya.. tapi.. tak yah dikenang la pasal maid nih... so.. because of the maid.. saya resign 24 hours notice.. walaupun berat hati nak resign.. tapi memikirkan anak2.. i quit.. husband pun bagi..(dia mmg suka la..)..

so, i jobless again for the third time.. hmm.. orang lain keje kat 1 tempat tu sampai berbelas tahun.. but saya dah tukar2 keje.. tu la kan.. ketentuan tuhan.. aku pasrah..

and now here i am.. tak keje.. jaga anak.. and tak carik pun keje lain...

How I First Started The Business - cont.

salam,
doing bisnes sambil bekerja full time agak memenatkan.. so, mostly saya concentrate time bulan puasa n raya la.. jadik supplier kerepek, kek, kuih raya dan memacam lagi la... tapi that time, saya lebih pada kek n kerepek je... so sambil jadik cekgu kat private school, saya juga meniaga sambilan.. during this time, i started belajar buat website coz besides teaching, i also kene develop website for the school registration system.. so masa ni la.. wujudnya my one and only website harsa.biz. gile jugak la buat website tu.. something new and interesting.. dulu masa belajar kat U ada gak la belajar sket2 buat website ni... so mmg menarik..

masa tulis ni.. saya baru teringat.. dulu masa keje tempat lama dulu.. b4 tahun 2003 lagi.. ada sekali saya ada jual nasi lemak kat ofis.. tapi mak yang buat.. saya tukang jual je.. hmm baru teringat yang actually penah gak berniaga kecil2an sebelum ni.. but i think that time bukan kire bisnes la.. just saje jual2.. mak buat nasi lemak bungkus.. yg seringgit satu tu.. saya bawak ke ofis.. and ofismate beli tu je la if depa tak sempat nak kuar breakfast.. tapi rasanya bertahan for a couple of week je kot.. sebab makin lama makin boring la tetiap hari makan nasi lemak.. heheheh.. agaknya dari situ start developing darah nak meniaga ni kot.. hehehe

so back to current years... after 2 years working at the private school, saya cuti confinement.. bersalin anak no 3.. bersalin bulan 10, so after 2 months, i should be reporting to the school.. ingat lagi, jan 2005, boss call saying that he no longer need my service at the school.. if ada job vacancy lain, he will call me, bla bla bla.. masa tu tak kesah pun sebab rasa cam dah boring gak keje situ.. walaupun contract tapi gaji idak le besar mana.. epf pun tak de.. so i'm jobless again..

so dok umah tak buat ape.. until end january 2005, i apply another job...

hmm.. ni cite pasai bisnes ke pasai my work? tah la.. hantam saja la labuuu.. blog aku.. suka hati aaa nak tulis pasal ape pun.. hehehe..

rasanya ni pasal life kerja n bisnes la kot.. pasal family nanti ek...

adios for now..

Friday, October 10, 2008

How I First Started The Business

salam, ni saje nak cite sket how i started buat bisnes...

i've started a business way back in 2003 actually...
sebelum ni tak pernah termimpi nak berbisnes2 ni.. rasa macam susahnye nak bercakap or bagitau yang kite ada jual something.. but in the end of 2002, i was retrenched from a Singapore based company kat KL... masa tu kat s'pore tengah recession... so ada effect kat malaysia.. and saya salah seorang yang terlibat.. so, i was jobless.

menganggur ada la lam 4 bulan.. but tak bole tahan maaa.. financially.. ada carik2 keje jugak.. tapi belum ada rezeki.. so masa tu la.. i try jual something.. masa tu i kenal sorang of my super duper senior masa sekolah dulu yang jual kek coklat n carrot cake.. memula tu makan sendiri.. mmg teramat la sedapnya.. so i decided to promote.. saje je nak test market.. so ada la buyer.. n my customer kata mmg sedap.. customer ni.. heheh memula tu my own family la.. so sejak dari tu.. banyak juga yang i jual kek kakak ni..

in april 2003, i dapat keje as a teacher at a private school in subang jaya.. masa ni jual kerepek.. letak kat koperasi depa.. ok gak.. kek still on.. kerepek pun on.. time raya mmg banyak order la.. masa tu la start cam best plak niaga ni.. but still, deep inside.. masih malu la nak bukak mulut nak cite pasal bisnes.. and rasanya sampai sekarang pun.. bila kite jual barang.. just tunjuk barang tu. tak cerita lebih.. kalau customer nak, depa beli.. if not.. tak beli.. kelakar kan.. tah ape2 tah niaga camni.. tak reti langsung buat marketing.. tapi so far alhamdulillah.. customer still carik i if nak beli cake or kerepek nih..

actually ada gak buat MLM.. tapi (tak leh nak bagi alasan)....saya rasa kite leh berjaya dengan MLM ni.. tapi (again tak leh bagi alasan).. heheheh...

sambung lain kali la.. anak kacau la pulak...

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign