Sunday, October 12, 2008

My Bisnes

salam,
dalam pada dok umah tu.. saya terpikir.. i need to do something untuk dapatkan extra income.. i really need money untuk bayar utang yang belum abis ni...

ever since 2006, i've started buat website untuk my school alumni.. tapi ni voluntarily work.. i did'nt get paid for it.. tak pe.. its my contribution to the school and lagi pun.. masih belajar buat website ni... actually my first customer yg buat website ngan saya is nurginias.com. buat simple je and the fee mmg tak terdapat di pasaran la.. yela masa tu mana reti lagi nak caj brape website design ni...

then lepas tu... dapat la a few.. semuanya kengkawan je... and i really concentrate on website designing ni.. yg jual kerepek n kuih ni semua buat jugak.. cuma tak se aktif dulu la.. bulan posa tahun ni.. mmg totally concentrate buat website member.. so kuih raya tu.. amek order cenggitu je.. tapi alhamdulillah.. sambutan menggalakkan jugak especially my tart sekundang.. nak tengok rupa dia.. leh search kat google.. just type tart sekundang.. pasti ada lam list.. hehehehe...

why i really love doing website designing? sebab kite berinteraksi ngan computer je kot.. tak perlu sangat jumpa orang.. sekali sekala tu perlu la... time nak discuss on the design and layout.. pastu bile website dah siap.. nak ajar camne nak update.. so itu je la... senang sket.. lain ngan MLM tu.. hehehe.. nak kene pujuk orang join bla bla bla.. tapi mmg camtu la pun ngan bisnes yg saya buat.. kene gak pujuk orang amek package kite.. ye tak... sama je.. cuma cara n product je lain...

talking about bisnes, tak leh lari dari contact.. tak kira la sape.. we need the contact... its for our bisnes network... sebab terlalu ramai yg buat bisnes.. bisnes web designing ni pun rasanya beribu orang pun buat bisnes yang sama.. so, if kite ada contact, possibility untuk dia buat ngan kite is quite high..

talking about bisnes online ni, kekadang customer tak paham, bila dah buat website.. dia ingat leh duduk goyang kaki depan komputer.. they are wrong.. we still have to do offline marketing.. online ni dah tak perlu jaga dah... unless your product tu semua are electronic macam e-book ka, etc.. then tak perlu la offline.. but if you are selling cakes, kerepek or ape2 yg physical, then you need also to do offline marketing to market your product...

website ni penting for those yang mungkin susah nak datang ke tempat kite, so at least, they can first see our products thru the net, before they really come to our place.. and kekadang customer ni just nak shopping around dulu.. nak tengok2 je dulu... so website ni penting for them to look around before they decide to buy them..

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign