Wednesday, November 3, 2010

Belajar buat donut

Resipi: Kak Sakinah

IMAGE_591  IMAGE_592

ha.. ni contoh acuan yg digunakan.. ada pelbagai saiz.

IMAGE_593  IMAGE_594

setelah diuli.. perap kan.. just terbalikkan je mangkuk penguli tu.. dalam 5 minit je.. heheh..

IMAGE_595  IMAGE_596IMAGE_597  IMAGE_598IMAGE_599  IMAGE_601IMAGE_602  IMAGE_603

IMAGE_604  IMAGE_605

gambar kengkawan yang join belajar.. tapi my picture tak de.. sebab tukang ambik gambar.. argghhh…

Thursday, October 28, 2010

Karipap pusing

Sumber: Kak Ina yang inherit the recipe from mak kak zura..

setelah tertangguh beberapa hari, akhirnya dapat jugak aku belajar buat karipap pusing ni.. mmg best lah.. and first time la buat karipap sendiri.. inti dia si Sa and kak Kinah yang bawak.. sebenarnya kalau ikutkan.. bab nak buat inti ni yg selalu buat aku terbantut nak buat karipap.. hehehe.. leceh la nak buat inti.. dan inti ni jugak la bahan yang penting untuk karipap.. kalau sedap inti.. sedap la karipapnya.. hehehe.. tapi tak pe.. untuk kali ni.. ada dah yang buatkan inti.. ari ni belajar buat kulit karipap je dulu..

so dibawah adalah proses2nya..

kalau nak ikut resipi, kami sendiri tak de resipi.. yang diberitahu/diajar ialah 1kg tepung gandum, butter, minyak, garam and air..
cara: 1/4 dari 1kg tepung di asingkan lam mangkuk lain.. yg tu kita campurkan ngan butter (1 buku butter.. tapi kurangkan sedikit).. maaf.. tak de sukatannya. Gaulkan dan uli.
yang selebihnya (3/4) lagi tu.. kita campurkan ngan sedikit garam dan sedikit minyak.. gaulkan.. pastu masukkan air.. jgn banyak.. agak2 boleh diuli ngan lembut.. bila dah cantik uli tu.. bulat2kan.. dan cantumkan ngan tepung yg campur ngan butter tadi.. seperti gambar dibawah.. dan seterusnya.. ok

DSC01160DSC01161DSC01162DSC01163 DSC01171DSC01168DSC01172DSC01173 DSC01174DSC01182DSC01170DSC01183 DSC01184

Tuesday, October 26, 2010

Pumpkin Pie

Resipi: Kak Faridah
Bahan2 dan cara untuk inti:
450gm labu yg telah direbus dan dilenyekkan
200gm susu pekat
150gm gula perang
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 biji telur
Campur semua bahan diatas dan kacau.. dan akan jadi seperti ini:
DSC01157

Bahan2 untuk pastry:
200gm tepung gandum
120gm mentega/butter
sedikit garam
2-3 sudu kecil air ais
Campur tepung, garam dan butter.. gaul dengan garfu dulu pastu baru dengan hujung2 jari.. masukkan air sikit.. gaulkan dan jadikan doh. canai atas papan canai dan letakkan pada alat pembakar. masukkan doh tadi ke dalam peti ais sebentar..
 DSC01158 DSC00413
masukkan inti dan masukkan ke dalam oven dengan api atas bawah selama lebih kurang 45min (180C)
DSC01159
Ok.. dah siap.. dan boleh dimakan..

Hutan Lipur Ulu Paip

Hari Ahad lepas 24/10/2010, kami berekreasi di sungai.. sebenarnya aku la yg start.. petang ahad tu.. dah boring sangat.. bgtau kat hubby.. jom kita jalan2 carik tempat rekreasi yg boleh duduk2 sambil baca buku.. tengok pokok2.. tetiba teringat pasal sg ulu paip ni.. ada kawan hubby pernah mention pasal tempat ni sesuai la if nak bawak budak2 pi mandi.. so kami pun terus siap2 lam kul 5 lebih.. kami kuar.. takut juga kot sesat carik tempat ni.. sebab first time nak pegi.. pastu pegi dah lewat plak tu.. orang dah balik, kita baru nak pegi..
so, dalam pukul 6.00 kami sampai sini.. sempat la budak2 tu mandi 30min.. next time boleh datang lagi..












  

Sunday, October 24, 2010

Frozen Food

this time around rasanya aku nak jual frozen food yang kakak aku buat pulak.. ada 4 jenis.. kalau ada yang nak.. sila2 la calling2 ye.. insya allah sedap dan berperisa.. mmg homemade dari bahan2 yang halal.. kebersihan terjaga..
DSC00800


Donut (10pieces) : RM3.50





DSC00799


Chicken Curry Puff (8 pieces): RM3.50





DSC00795


Samosa (8 pieces): RM3.50





DSC00798  

Mini Pizza (1 piece): RM3.00






# nak order, boleh call 012-2821553 atau email ke harsabiz@gmail.com

Sepintas Lalu

Susah nak update everyday.. so activity for the whole week last week…
Yesterday 23/10/2010, aku try buat Lasagne for the 2nd time.. hari tu buat tak berapa menjadi.. the lasagne sheets keras.. hehehe.. but tak sempat nak snap gambar pun.. so this time.. buat lagi.. ada adjust gak sket2 from the original recipe.. hehehe.. cumanya this time the sauce tu termasin la pulak.. terlebih garam..
anyway.. abis jugak.. ni pun ada cheese nye recipe..

 

18 Oktober yang lalu was kakak’s birthday.. so, buatkan lah kek harijadi untuk dia.. first time buat kek untuk dibawa ke sekolah.. tak pernah dibuat.. selalu berani bagi makan kat family je.. tapi this time.. bawak gi sekolah bagi kawan2 kakak makan.. tak pe lah.. tak cantik pun biarlah.. sedap tu insya allah.. di tekak ku memang la sedap.. tak tau la di tekak anak2 and cikgu2 Tadika kakak tu.. hheheeh..


Ni gambar kakak ngan kek nya masa tadika dia buat birthday party..

and below are the pictures buat cake satu lagi untuk dimakan bersama family…



Enhancement and Support by: HarsaWebdesign