Thursday, February 24, 2011

Roti Boy

Memandangkan anak2 mmg suka makan roti ni.. kalau kat kulim ni yang ada MammaRoti and PappaRoti.. tu jenama je.. tapi the bread tu sama aje.. so aku pun menggodek la resipi2 yang ada.. found this one.. tapi cam biasa.. the topping tu kene praktis lagi.. sebab tak berapa menjadi..

DSC01587

DSC01588

DSC01589

The Recipe:

Bahan-bahan
A. High protein flour (500 gm)
Gula (100 gm)
Garam (5 gm)
Bread improver - pelembut roti (5 gm)
Yis – Mauripan – (15 gm)
Telur (2 biji)
Susu Tepung (10 gm)
Air (Paip) jgn air suam tau (210 gm/ml)

B. Margerin (100 gm)

C. Mentega (kiub untuk inti, kalau nak senang potong masa sejuk pakai pisau tajam, masuk balik dlm peti ais)

Cara-cara:
Pukul A sampai kembang. Pukul low speed sekejap sampai combine, baru medium speed. Kalau mixer kommersial dlm 10 min. Kalau hand-mixer, lama le sikit.
Campur margerin, pukul lagi dlm 5 minit. Pukul sampai doh boleh ditarik macam belon yang dah pecah. Doh dia memang lembut sikit. Kalau nak potong, jgn lupa tabur tepung. Kdg2 orang salut je dengan butter, lagi senang.  Rehatkan doh 5 minit.
Bahagikan doh 30 gm. Kalau nak besar mcm kat KLCC tu 60 gm.Masukkan inti. Kena seal betul-betul.  Rehatkan lagi 1 ½ jam – 2 jam

Sementara tu, boleh buat topping.

TOPPING
Telur (90 gm) 1 telur B = 55gm
Gula (90 gm)
Pukul sampai stiff – kembang dan pucat mcm lemon
Low protein flour (110 gm)
Mentega (dicairkan) (100 gm)
Kopi segera / coffee paste (sesedap rasa) – agak2 dalam 2 tsp.. kalau nak kuat tambah lagi..
Baking powder (2 gm)
Dah pukul telur dengan gula tadi, campurkan tepung, gaul rata. Akhir sekali, masukkan mentega cair, gaul rata.
Masukkan dalam beg plastik, potong hujung plastik kecik je, paipkan atas doh tadi.

Buat roti ni jangan berputus asa.. kene cuba selalu baru jadik macam kat kedai tu.. hehehe

Monday, February 21, 2011

Chocolate Icecream

My first time ever in making an icecream.. got the recipe from a blog tapi tak ingat from which blog. so sorry to the author.. anyway.. thank you..

The taste was nice..  cuma termanis sikit.. sebab I guna milk chocolate.. since the chocolate dah mmg manis, and I tak reduce the amount of sugar.. tu yg jadik manis sangat tu.. so next time, if guna milk choc.. remember to reduce the sugar.. unless kalau guna baking chocolate tu ok la..
The Recipe:
Bahan-bahanya ( Sumber resepi dari buku masakan Chocolate Katherine Edelston)
400ml whipping cream
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar
Cara-caranya
1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.
2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang.
ok




Wednesday, February 16, 2011

Lasagne

Resipi: T Maryam T Moktar

DSC01580

Dah banyak kali buat.. dan banyak kali cuba nak buat macam SR punye.. this time rasa semua dah ok.. tinggal lagi dia punye pasta tu macam kurang soft.. orang kata tak yah rebus dulu.. terus je masukkan dengan bahan lain and bakar.. tapi tu la.. boleh di makan tapi tak cukup soft la.. tu je..

anyway.. ni resipinya,

bahan A
minced meat, chicken cubes, sliced button mushroom, bwg besar, tomato puree,mixed herbs - stir fry everything & add salt & pepper. kalau nak pedas tambah cili api..

bechamel sauce (B)
120g butter, 1 cup tepung gandum, 1 liter full cream milk - melt butter & slowly add flour (use small fire). add milk bit by bit and whisk till it thickens. jgn tunggu lama sampai pekat sangat..

put a layer of pasta (atau lasagna), bahan  A, (B), & cheese (sebaik2nya mozarella). last layer mesti (B) and cheese.
bake at 200 - 220 C till golden brown approximately 20 - 30 minutes.

nak bakar tutupkan ngan aluminium foil.. kalau tak tutup pun tak pe..

Marble Cheesecake Brownies

Resipi: (http://cravingcakes.blogspot.com)

DSC01573

Dah lama sebenarnya nak buat brownies ni.. tapi dihantui oleh perasaan takut nak buat corak atas brownies tu.. hehe.. but akhirnya ku buat juga dan inilah hasilnya.. tapi corak tu en suami yang buat.. saya membiarkan aje dia buat sebab mmg tak reti bab2 nak lukis2 nih.. well, hasilnya ok juga lah..

DSC01577

cuma masalah problemnya, ada something tak kena.. sebab the brownies terlalu lembab.. agaknya jangka masa masak dia ni tak cukup lama kot.. masak2 dah tapi tak berapa moist.. dia agak lembab.. kene cuba lagi.. the resipi dah ok sebab masa belajar buat dulu ok je.. ni bila buat sendiri ada la yg tak kene nye tu…

Sunday, February 13, 2011

Kuih Cek Mek Molek

Memandangkan keledek masih ada.. aku pun buatlah kuih cek mek molek ni.. senang je..

Rebus keledek, lenyekkan.. campur tepung.. tapi tak leh banyak sangat tepung.. nanti keras.. pastu amek sket2, leperkan dan masukkan gula.. and then bentuk2kan dia jadik bujur.. pastu goreng.. siapp..

DSC01582

Friday, February 11, 2011

Donut Keledek

Resepi copied from blog Ain (http://my-sweetthots.blogspot.com/)

DSC01569

 

Donut Keledek

  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur -  dipukul sedikit
  • 200 ml air suam -  k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

DSC01571

atas gambar sebelum di goreng.. hehehe.. mmg gebus..

Thursday, February 10, 2011

Book Review: U-Turn ke Jalan Lurus

Buku ni ditulis oleh Zul Ramli M. Razali.. diberi pinjam oleh jiran ku di KTC ni.. sebabnya aku ada tanya dia bab hati.. dia ni naqibah kami bila usrah di surau untuk muslimat.. jadi masa ni la selalu aku mengambil kesempatan jika ada masalah2 fekah ke atau perkara2 berkaitan agama, mmg dia sebagai rujukan.. kalau tak dia pun yang jawab persoalan2 itu.. dia boleh tolong tanya2kan pada ustaz2 atau orang yang lebih berpengetahuan.. so senang la aku nak tanya apa2..

 

So ari tu ada tanya pasal hati kecil ini yg selalu berkata2 terutama dalam bab melakukan amal ibadah ni.. syaitan/iblis memang suka buat kita serba salah atau terlalu banyak was2.. so jiranku beri aku buku ini untuk dibaca.. “U-Turn ke Jalan Lurus” .. hmmm…. dalam hati kata.. agaknya dia tengok aku ni cam dah terpesong kot.. hehehe..

 

actually dapat buku ni lama dah.. rasanya tengah tahun 2010 ari tu.. tapi baru semalam abih baca.. biasalah aku ni.. baca buku cepat mengantuk.. heheh..

 

banyak perkara yang boleh membuka minda kita untuk difikirkan.. mmg ia berkaitan hati.. buku ini banyak membuat aku berfikir pasal diri sendiri.. kata2 hati yg kekadang membinasakan dan ada juga yang memberansangkan.. ada beberapa perkara yang ditulis dalam buku ini boleh digunakan sebagai panduan dalam menjadikan kita seorang yang lebih tabah dan kuat dalam menghadapi godaan syaitan.. ikut kata hati binasa.. itu yg paling ditakuti..

 

Peringatan tentang kematian lah yang paling mudah menyentuh hati ini.. tapi aku masih tidak sedar.. kematian tiba2 atau yang tidak disangka2 boleh berlaku pada bila2 masa saja.. kalau berlaku pada orang lain, tak mustahil ia berlaku pada diri kita juga.. adakah kita bersedia?

 

Hakikanya kita tidak disuruh untuk takut kepada kematian, cuma kita perlu bersedia, sama juga kita bersiap sedia atas sebarang kemungkinan dalam kehidupan. Apatah lagi kematian bukan suatu kemungkinan tetapi satu kepastian! Tentulah perancangan dan pesiapannya patut lebih hebat lagi..

 

Sebenarnya banyak perkara lain yg boleh diambil dari buku ini.. banyak pengajarannya.. tapi tak reti nak olah balik secara lebih mendalam.. cukuplah sekadar aku tulis apa yang aku ingat saje.. 

 

secara amnya buku ini mengajak kita berfikir dan memberi jalan bagaimana untuk berpatah balik (U-turn) agar kita menjadi seorang yang lebih bermatlamat, yang lebih beriman, yang lebih memikirkan tentang masa hadapan… Orang lain berhak untuk fikir apa saja tentang kita, tapi segalanya terletak pada diri kita sendiri.. Kita boleh buat apa sahaja untuk menjadi lebih baik.. tiada yang mustahil.. alasan untuk jadi baik sentiasa ada dalam bisikan hati sendiri..

 

Apa yang perlu adalah berani memulakan langkah PERTAMA. Nanti langkah kedua pasti dibantu oleh Allah.. Kesukaran paling besar hanyalah pada permulaannya saja.. tapi pada permulaan itulah merupakan titik penting..kuasai titik itu bererti kecemerlangan berada dalam genggaman..

 

Peringatan dan pengajaran dalam hiduplah yang membuat kita mencari U-Turn untuk kembali ke jalan lurus, hidayah yang paling mahal dari Allah..

 

Manusia tidak tahu kesalahannya sehinggalah dia disedarkan, manusia tidak mahu berbuat baik sehinggalah dia disedarkan, manusia tidak mampu cemerlang sehinggalah dia disedarkan.. basically semuanya melibatkan kesedaran dalam diri.. aku ni tak sedar2 lagi kot ni.. ish ish ish..

 

Akhir sekali, Kesedaran harus selalu dipupuk kerana racunnya adalah Lupa. Tenaganya pula adalah peringatan dan pengajaran.

 

Jadinya, aku kena sentiasa pupuk dalam diri untuk sentiasa sedar akan kesan atas setiap perbuatan yang kita lakukan dalam kehidupan agar peringatan dan pengajaran yang diambil dari kesan perbuatan kita itu akan menjadikan kita sentiasa kekal melakukan perubahan yang berterusan dalam hidup.. Jom kita u-turn ke jalan yang lurus!

Wallahualam..

Tuesday, February 8, 2011

Too much time wasted..

hmm.. these few days or maybe weeks, blog ni banyak gambar makanan je kan.. actually last few weeks ni rajin pulak belek buku resipi.. tu yg tetiba rajin nak buat itu ini.. lagi pulak nak abiskan simpanan makanan basah lam peti ais before cuti panjang raya cina ari tu..
 
 
anyway.. bukan itu yg ingin dicoretkan.. tapi sesuatu yang lebih bermakna..
 
baru balik dari kuliah tadi.. dengan tajuk Tanda2 Hari Kiamat.. bila dengar ustaz dok peringat, hati ini berkata2.. "mmg betul la kan.. kita ni dalam masa sehari berapa kali kita berselawat ke atas nabi? berapa kali kita beristighfar? berapa lama kita ingat pada Allah.. sedangkan sepatutnya setiap saat hati kita kene ingat padaNya.. andai kata tiba2 Allah tarik nyawa kita.. apakah yang sedang ligat difikiran kita ketika itu?”
 
 
Kita tak berselawat pada Rasulullah s.a.w kerana kita tak nampak ganjarannya.. kita tak nampak balasannya.. tu sebab kita selalu lalai.. sedangkan dalam hadis sahih.. Nabi Muhammad s.a.w dah bgtau.. “barangsiapa yang berselawat ke atasku siang dan malam 100 kali (dalam masa 24jam), wajib bagi orang itu syafaatku”. Syafaat Nabi di padang mahsyar amat penting untuk kita.. kerana di kala kita sedang menunggu untuk dihisabkan.. syafaat nabi la yang kita perlukan agar urusan hisab kita dipermudahkan.. dan hanya Nabi Muhammad S.A.W sahaja yang boleh memberi syafaat.. “sekali kita selawat, 10 kali Allah berikan ganjaran kepada kita didunia secara cash” iaitu dengan memberi pelbagai kebaikan seperti kebahagiaan, ketenangan etc..
 
 
Astaghfirullahalazim.. aku lalai untuk mengingatiMu.. aku lalai untuk sentiasa menitipkan rasa syukur terhadapMu dalam setiap nafas ku.. Ya Allah, ampunilah aku..
 
 
Ustaz berkata lagi..”berapa kalikah kita berwudhuk sehari semalam? mujurlah kena solat.. paling kurang 5 kali kita berwudhuk.. agaknya kalau tak kena solat, tak berwudhuklah kita.. sedangkan wudhuk itu sunnah nabi.. dan kalau kita sentiasa dalam keadaan berwudhuk.. maksudnya kita sentiasa bersih dan suci.” Masya Allah.. sekali lagi aku tersentak.. terlalu mudah untuk dilakukan.. tapi aku lalai.. gagal sekali lagi..
 
 
 
“Setiap hari kita tulis dalam diari, hari ni aku buat apa.. nanti kul 10 ada meeting.. nanti jam sekian2 ada aktiviti itu dan ini.. pelbagai perkara kita boleh tulis.. tapi pernah ke kita tulis kul 6.00 aku dah solat subuh.. sekian2 waktu nak baca quran.. setakat tengah hari dah berapa kali selawat..”  arggghhh.. terkena lagi.. balance duit aku tulis dalam buku.. tapi balance selawat atau ucapan syukurku yg belum kutunaikan tidak ku catitkan.. masya allah..
 
 
akhir sekali, bg orang yang pergi ke majlis ilmu, dia kena sampaikan pada orang lain.. kalau tak lebih besar dosanya daripada orang yang tak tahu.. maka aku ingin sampaikan juga pada orang lain.. semoga ia menjadi manfaat untuk kita di SANA nanti.. insya allah..
 
 
Akhir kalam, nak share doa yg disampaikan..
 
 
Doa Mohon Keselamatan
 
Ibnu Abbas Berkata:
Sesiapa yang membaca doa ini ketika pagi dan petang sebanyak 3 kali, maka Allah memberikan keselamatan kepadanya dari tenggelam, kebakaran, kecurian, syaitan, pemerintah yang zalim, ular dan kala jengking (binatang bisa dan buas). Dari kitab Tanwirul Qulub, Syeikh Muhammad Amin al-Kurdi..
 
 
Ertinya:
Dengan Nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, tidak ada yang mendatangkan kebaikan kecuali Allah
Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, tidak ada yang menolak kejahatan kecuali Allah
Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, setiap nikmat itu adalah daripada Allah
Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali bagi Allah

Thursday, February 3, 2011

Chilled Strawberry Cheese Cake

DSC01562
ni permintaan cik hubby.. untuk dibawa pulang ke kampung nya hari ini.. sempat buat petang semalam..

Chilled Strawberry Cheese Cake

Resipi: Kak Nonimy (cravingcakes.blogspot.com)
ni permintaan cik hubby.. untuk dibawa pulang ke kampung nya hari ini.. sempat buat petang semalam..

Muffin

First time buat muffin.. untuk Liza.. my 3rd order.. hehehe..

DSC01557DSC01558DSC01559DSC01560

Wednesday, February 2, 2011

Choc Cake–Order by Kak Sakinah

hehehe.. this is my 2nd order.. Moist Choc Cake.. berat lebih kurang 1.3kg.. unfortunately terlupa amik gambar sebelum deliver tadi.... nasib baik kak kinah tak potong lagi, so sempat la suruh dia amik gambar dulu before potong.. hehehe.. so ni la hasilnya..


terima kasih atas sokongan anda!

Mee Kari

Petang tadi buat mee kari.. guna resipi kak zura (jiran selang sebuah).. so bila dah siap.. panggil la depa tu semua makan..



Choc Chip Muffin





Order dari Liza sebagai hidangan petang untuk kunjungan ibu mertuanya ke rumah..

Kotak cupcake

dear along,
ni gambar kotak cupcake yang ina beli tu.. 25pcs.. 5x5..

DSC01549

ni diameter dia dalam 1.8inch (4.57cm) dalam 5cm boleh masuk..

DSC01550

ni ketinggian dia.. dalam 1.78cm.. lebih kurang 2cm

DSC01551

and tinggi kotak tu.. dalam 3 inci=7.6cm.. ok kot kalau nak buat topping tinggi..

Kotak cupcake

dear along,
ni gambar kotak cupcake yang ina beli tu.. 25pcs.. 5x5..

DSC01549

ni diameter dia dalam 1.8inch (4.57cm) dalam 5cm boleh masuk..

DSC01550

ni ketinggian dia.. dalam 1.78cm.. lebih kurang 2cm

DSC01551

and tinggi kotak tu.. dalam 3 inci=7.6cm.. ok kot kalau nak buat topping tinggi..

Tuesday, February 1, 2011

Choc Cup Cake–Order from Safini

Sebenarnya aku tak sangka la pulak.. ada jugak orang nak order cake ngan aku.. tak pernah hayat aku orang nak beli kek yang aku buat.. hehehe.. selama ni aku buat untuk makan sendiri and family je la.. tapi.. alhamdulillah.. mungkin ini permulaan untuk aku memulakan bisnes pembuatan kek pulak.. mana la tau kan.. anyway.. ni saje nak tempek gambar2 yang aku snap masa dalam proses buat cupcake coklat yang si Sa order tu.. dia amik pagi tadi untuk dibawa balik ke Trengganu.. jauh cupcake ku merantau.. hehehe..
DSC01533DSC01536DSC01538DSC01539DSC01540DSC01541DSC01542DSC01543DSC01544

Moist Chocolate Cupcake

DSC01538

DSC01543

Order dari Safini (jiran selang 2 buah rumah). Dan cupcakes ni telah dibawa pulang ke Terengganu sebab dia balik kampung during Raya Cina hari tu.

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign