Friday, March 19, 2010

Books

Pameran Buku Antarabangsa starts today until 28 March.. unfortunately aku dah balik kulim semalam.. naik ketapi ekspress rakyat KL-Butterworth.. patutnya bertolak dari KLSentral at 15:03pm.. delay to 15.30pm.. and ETA kat Butterworth at 21:50pm tapi delay sampai 23:35pm.. aduuhh.. dalam 9 hours dok lam ketapi.. sib baik la bebudak ni tak buat banyak songeh.. kalau tak mau aku pengsan or buat2 pengsan lam tren tuh..
huh.. tak dek kaitan langsung ngan tajuk ni.. nyimpang jauh betul.. apa yang nak diceritakan ialah aku berjaya menghabiskan 2 buah buku dalam masa 4 hari aku ada kat kampung halamanku shah alam.. hehehe.. punye la nak abiskan sampai mak aku tegur “hoi.. nak baca buku tu karang2 la.. buat keje dulu.. siapkan semua baru la baca buku..” heheh.. aku ni ngalahkan budak2.. sikit je lagi nak abis dah buku nih…
buku yg aku baca are: “Salahuddin bin Ayubi – Penakluk Jurusalem” dan “Doa dua Umar”.. memang menarik..
baca buku salahuddin bin ayubi ni mmg membuatkan hati aku teruja nak abiskan buku tu.. kisah di mana semangat dan keperibadian salahuddin dalam menghadapi peperangan menentang tentera salib.. rasa macam nak pegi berperang.. nak mati syahid.. betapa hebat tentera2 Islam mempertahankan umat islam dari ditindas, dibunuh dan dicaci.. tapi tak taulah… nak berperang ngan nyamuk pun kekadang tewas.. tapi apa pun… kite kene selalu berdoa agar dimatikan dalam syahid.. kalaupun tak pegi berperang.. kalau kita berdoa.. insya allah mati kita tidak sia2..
satu lagi.. saranan rasulullah.. supaya kita belajar berenang, memanah dan berkuda ada sebabnya..  aku ni dari dulu lagi nak pi swimming class.. tapi sampai ke sudah tak pegi2 lagi.. kalau kat KL tu senang aje nak carik swimmng class.. tapi kat sini cam susah je.. camana pun mmg ingat nak suruh bebudak tu belajar berenang.. bukan lah nak suruh berenang sampai masuk olimpik.. sekadar untuk mendapatkan sunnah pun alhamdulillah.. berkuda dan memanah mungkin susah.. tapi kalau dapat di laksanakan bagus juga.. Sunnah juga untuk kita menyimpan pedang dalam rumah.. just incase anything happen..
Tahun 1099 masihi tentera salib merampas jurusalem.. dan pada zaman salahuddin al-ayubi lah tentera islam dapat merampas semula jurusalem dari tangan tentera salib selepas mereka berperang mati2an.. 1192 masihi baitul maqdis kembali menjadi pusat kecemerlangan islam.. namun.. hingga sekarang ia masih direbut oleh puak kuffar.. umat islam kene bersatu mempertahankannya!!
buku kedua is about pemerintahan kedua2 Umar.. iaitu Umar Al-Khattab dan Umar Abdul Aziz (cicit Umar Al-Khattab)… Memang cara pemerintahan mereka amat berbeza ngan pemerintahan sekarang.. ayat yg paling diingati yang keluar dari mulut Saidina Umar adalah “Jika rakyat aku kelaparan, aku lah orang yang pertama akan merasainya.. jika rakyat aku kekenyangan, aku lah orang yang terakhir akan menikmatinya”

A step forward

setelah sekian lama (baca lebih 5 tahun), akhirnya aku dan adik aku Dila pergi mendaftar nama syarikat di SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) di Alam Sentral Shah Alam pada 16/3/2010 yang lepas.

dari meja persidangan (meja makan la apa lagi) di rumah hingga hendak mengisi borang, kami berbincang nak register nama apa untuk bisnes kami.. sebenarnya.. aku dah lama dah nak register.. tapi tak ke SSM.. dan jugak nama yg aku nak gunakan masih tak muncul… tapi oleh kerana hari selasa yang lepas adik aku bersemangat nak register.. dan kebetulan dia bercuti dan aku ada di sini.. kami pun pergi ke SSM..

pelbagai nama dibincang dan dicadangkan.. akhirnya.. kami memilih nama “HARSA ENTERPRISE” bersempena dengan nama kami bertiga yang bermula dengan Harsa.. hmm.. cam tak komersial pun ada gak.. tapi bila pikir2.. biarlah.. senang gak guna nama sendiri.. bila sebut harsa.. orang dah tau sapekah gerangannya harsa ini.. hehehe.. hantam saje lah labu..

anyway.. ape yang aku nak citekan ialah aku akhirnya berjaya menubuhkan satu company.. keh keh keh.. a step forward.. :).. yg sepatutnya aku lakukan lama dulu… dan yang bestnya.. aku register company ni siap ada 2 cawangan lagi.. heheh.. HQ kat Shah Alam.. umah mak aku la.. cawangan2 nya ialah di Penang (umah kakak) and Kulim (umah aku la)… so depa dah print siap2 3 helai sijil SSM tu.. so kami leh bawak balik sorang satu..

memula pegi kat kaunter mintak borang.. kami diberi borang 42 kot.. borang just untuk kite senaraikan nama syarikat yg kita nak gunakan.. dan juga nama dan alamat pemilik.. pastu bila SSM dah check.. dia akan luluskan nama yang paling sesuai ikut nama yang kita tulis lah.. selalunya dia akan beri nama yang paling atas yang kita tulis.. selesai yg tu.. dia akan bagi satu lagi borang A.. untuk kita isi lebih terperinci termasuklah alamat2 cawangan yang kita nak masukkan, maklumat pemilik dan juga maklumat perniagaan kita.. masa nak ambik nombor.. mamat tu cakap.. kalau perkongsian(lebih dari 1 pemilik) kene pastikan semua pemilik tu hadir sebab nanti kerani tu nak tengok ic masing2..

bila borang diserahkan.. kami kene bayar untuk daftar nama RM60/setahun, maklumat perniagaan RM10 dan cawangan ada 2 RM10(RM5 setiap satu).. so total RM80.. selesai kat kaunter tu.. kami kene tunggu lagi untuk depa print sijil2 tu.. lebih kurang 30-1jam la kot.. baru kami dapat sijil2 tu.. Alhamdulillah.. selesai sudah..

Kami takkan berundur lagi.. hehehe..

Thursday, March 11, 2010

Mimpi

again pasal anak2 aku.. rasanya blog ni penuh ngan cite anak2 je la kot ek.. maklumla dah 24jam dok ngan anak2 je.. so penuh ngan cite anak2 la.. lain la kalau aku gi opis.. penuh cite opis je la kan..

ni pasal mimpi plak.. anak aku yg bongsu.. nabihah.. tetiba je terjaga awal pagi tadi.. kejut aku yang sedang melayan mimpi indah.. tengah syok2 mimpi tetiba.... “umi ape tu umi? kat situ tu.. ape tu?” aku lam keadaan mamai aku bgtau.. tu seluar abi la.. (seluar tu tergantung kat penyangkut baju).. seluar itam plak tu.. dah la biha.. tido la.. “biha tak leh tido la.. umi dengar tak? ape dia? biha dengar ape? umi tak dengar ape pun..(mata aku dah leh dibukak.. ) “ ada tu.. ada bunyik.. umi tengok kat kipas tu.. laju la kipas tu..” tak de ape la biha.. biha tido la.. “umi.. kita nak kene baca ape?” ok.. kita baca bismillahirrahmanirraahimm… bismillahillazilayadurru…. sampai abis la.. si biha ikut je.. pastu dia suruh aku peluk dia.. aku pun peluk je lah.. sambil tu peluk sekali bapak dia yg mmg tak sedar langsung tu… tapi biha still tak tido balik.. pastu aku tanya biha.. biha nape tak leh tido? biha nampak ape? “biha mimpi.. ada hantu.. bla bla bla..” aku pun dah tak ingat dah apa dia cakap.. maklumlah separuh sedar.. hehehe.... dah la biha.. tido lah.. tak de ape.. umi abi ade nih..

hmm… orang kata bebudak mmg leh nampak benda2 halus nih.. tapi sampai umur brape ye? adekah umor 2 thn kebawah? or 12 thn kebawah? or camne? aku rasa mesti si bihah ni mimpi ngeri kot.. sebab sampai boleh terjaga.. tak pun.. ooo.. baru teringat.. petang semalam tak silap aku depa ada tengok cite nenek kebayan kot.. ha.. ye la tu.. tengok cite hantu.. ishk.. tu la bahananya bila selalu tengok cite tah ape2.. hmmm..

till then..

p/s: ari ni macam tetiba rajin nak memblog pulak.. ni actually tengah menunggu baju kat washing machine.. nak bg abis basuh tu.. baru nak sidai and start my house chores lah.. hehehe… alasan…

Spare tyre

“Umi, eii ada baby la lam perut umi” sambil si kakak dok pegang2 perut aku nih.. addduuhhh… sikit2 ada baby.. sikit2 ada baby.. tapi aku sengih je kat kakak…

apa kaitan cite ni ngan spare tyre? hehehe.. aku teringat.. aku belajar perkataan ni masa aku kat skolah menengah.. yg buat aku tak leh lupa the word sebab cikgu english aku masa tu.. Miss Ho datang kat aku and cubit or picit lebihan perut aku ketika aku sedang duduk dalam kelas and bgtau ini lah yang dikatakan spare tyre!.. hoh.. lemak2 yang berlebihan kat perut tu, dalam bahasa inggerisnya kita panggil spare tyre.. alaa.. kalau kita duduk tu.. ada berlapis kan perut tu..(ni untuk mereka yang ada lebihan la..)..

kalau masa sekolah dulu pun dah ada spare tyre.. apetah lagi sekarang nih.. aduhhh.. mmg kene pegi gym nampak gayanya nih.. huhuhhu… tapi nasib baik la leh cover lagi… heheh hanya orang tertentu je yg leh tengok..

berbalik pada cite si kakak.. dia dok merengek2 nak baby.. nak tengok perut aku besar and nak tau macam mana dia penah satu ketika dulu dok lam perut aku.. sebab aku selalu bagitau dia yg dia pernah berada dalam perut aku nih…. tu yg perut aku boroi.. hahahaah.. dia nak pegang perut aku and nak rasa baby menendang2.. hmmm tah lah..

aku? pregnant again? well.. mmg teringin.. tapi bila pikir about my health nih.. macam tak larat.. but when i saw other babies.. macam best je la pulak.. bila dengar member cerita baby lam perut dia menendang2.. i missed that moment.. teringin nak ada lagi.. nak rasa lagi baby lam tummy… tapiiii…. kene pikir gak.. kang kalau ada tambahan kang.. sian plak kat kengkawan yang dok mengejar kita dari belakang.. hehehe.. but then.. cam nak ada baby lagi.. tengoklah camne..

till then..

Tuesday, March 9, 2010

Wonderpets Wonderpets kami datang…

“Umi.. umi.. bg no tepon wonder pet.. biya nak no tepon wonder pet”.. anak aku yg kecik tanya aku tadi.. adeh.. camne dia leh nak no tepon ni.. dia nak call wonderpets ke? dia ada masalah ke? agaknya sebab lam cite tu.. mmg di awal rancangan.. tepon akan berbunyi.. maknanya ada haiwan lam bahaya.. “ada haiwan dalam bahaya di sana..”

aku jawab la aku tak tau.. tapi tak terpikir lak nak tanya dia nape dia nak no tepon wonder pets tu.. is there something wrong? nak tanya sekarang.. dia tengah tido plak.. pas abis cite tu terus tido… heheh.. bebudak nih..

tapi lagu wonderpets ni dok terngiang2 di telinga.. budak2 ni pun mmg suka nyanyi lagu nih..

wonderpets wonderpets kami datang.. membantu kanak2 dalam kesusahan, kami tak besar dan kami tak kuat.. bila bekerjasama semua jadi mudah.. wonderpetss.. yeaayyy..

apa yang penting… kerjaaasamaaa…

ha.. kan..siap hafal lagi lagu tu..

Saturday, March 6, 2010

Uni Days

Hari ni macam rajin pulak nak menulis kat blog ni..

teringat masa belajar kat Uni dulu.. zaman muda tak hengat dunia punye.. heheh..  suka lepak kat lab komputer.. konon2 buat assignment la.. tapi kekadang melencong bertenet.. heheh.. tapi tenet lam pc je.. borak2 lam IRC la.. BBS la..

tapi apa yang aku nak share is the article below sent by my unimate also my tenet geng yg menggelarkan diri beliau sekut.. hehe.. article yang di hantar ke magazine yg aku pun tak tau magazine ape.. the article is antu2 tenet kat Uni yg aku belajar ni la.. hehehe..

scan0001


p/s: this article dah lebih dari 10 tahun tau.. so pepaham je la kualitinye..

Today’s Lunch

Dari pagi dah tau dah untuk lunch hari ni nak masak ape.. sebab dah ada orang request dari semalam lagi untuk lunch ape hari ni.. hehe.. padahal semalam dah makan dah..

so.. dengan bebudak hari ni ikut bapaknya pergi servis kereta.. aku tinggal sorang2 untuk masak.. hehe.. masak simple je sebenarnya.. tapi peace of mind tu yang penting.. bila budak2 tak de.. tak de sape nak ganggu aku kat dapur.. tak de la yang jerit.. “umi! adik nak kencing.. umi! abg ngah kacau kakak.. umi! nak air.. umi! nak minum air teh..” haaa.. cenggitu la aku bersilat melayan anak2 bila depa semua ada kat umah.. tapi hari ni.. for the first time sejak dok kulim.. i’m ALONE! hehehe.. gile ape? tak gile.. tapi kekadang nak jugak dok relax tanpa gangguan..

so, “ko masak ape harsa?” hehhe.. ari ni masak spaghetti je la.. semalam actually dah makan dah spaghetti.. tapi kat kedai.. SR (Secret Recipe) to be specific.. tapi since bapak budak dah request nak makan spaghetti ari ni.. so masak kan aje la.. lagi pun bebudak ni mmg suka pulak ngan spaghetti ni.. tapi ni resepi aku sendiri.. main bantai je.. masukkan ape yg aku suka nak masukkan.. hehehe..

resepi simple je.. bawang putih,merah, cili api (ni kene tumis).. mince meat(daging or ayam..ikut ape yg ada lam peti ais), pastu segala jenis sayuran yg ko nak masukkan la.. kekadang masuk mix vege.. kalau tak de.. aku masukkan carrot, cauliflower, cendawan butang(ni first time taruk.. b4 this tak penah masukkan), capsicum, pastu masukkan tomato puree, sos spaghetti, garam, gula secukup rasa.. ha.. tu je lah.. jgn masuk kacang panjang ke bende ke udah le.. lain jadik rasanya nanti..

dah siap kuah.. rebus mi spaghetti tu.. selalu aku guna San Reno nye spaghetti.. tak tau la kot ada brand lain.. tapi kalau tengok yg lain cam tak berkenan je.. dah rebus sampai empuk mi tu.. angkat la.. tapi make sure kene terus jirus ngan air sejuk.. kalau tak melekat nanti mi tu..

gambar? err.. nanti aku masukkan..

IMAG0519 IMAG0520

bebudak and bapak budak tak balik lagi.. lambat pulak.. lapar dah nih…

Kebun Sayur

Hari ni first day or can call it first time la aku menuai hasil sayuran yg ditanam di tanah terbiar tepi dan belakang umah sewa aku nih.. tanah kat sini mmg cantik and subur.. nak cangkul pun rasanya tak memerlukan kudrat orang lelaki untuk dicangkul.. berbeza ngan tanah kat umah Puncak Alam nun.. masyaallah.. kalau nak mencangkul.. kene guna tractor kot.. baru boleh korek tanah tu..

anyway.. ape yang nak diceritakan di sini.. setelah 2 bulan menjaga kebun.. so hari ni aku dapat menuai pokok sawi dalam 4 ke 5 batang sawi.. tu pun dah lebih dari cukup untuk aku masak for my family..

IMAG0512 IMAG0513 IMAG0514

Memang nampak gemuk dan sehat la.. tapi aku rasa mmg sawi ni jenis cenggini kot.. tapi mmg aku teruja lah jugak sebab dah lama tak makan hasil sayuran yang ditanam sendiri.. so hari ni sawi tu aku masak goreng letak telur and berkuah sikit la.. bapak budak and budak2 mmg suka masak cenggitu je..

Actually ada banyak lagi pokok yg ditanam.. kangkung pun dah boleh ambik.. tapi hari ni tak nak makan kangkung.. hehee..

hari ahad lepas aku baru tabur benih ulam raja.. my MIL yang bagi.. hehe.. sebab dia tau aku suka makan ulam tu kot.. tapi mmg dah jadik favourite aku lah ulam raja tu.. sedap, lemak2.. bestnye.. tapi tu lah.. nak makan kene tunggu dia idup la dulu.. harap menjadikla aku tanam tu.. hahaha..

selain dari sawi, kangkung and ulam raja.. ada tanam pucuk ubi, serai, pokok kari, daun pandan, cili, tomato (ni ada kesah sedih pasal tomato.. nanti cite), dragon fruit pun ada tau.. kacang botol and bende (pokok menjalar), so aku tanam dekat ngan pagar.. nak bagi dia menjalar kat pagar tu.. kalau keluar hasilnya.. leh la aku share ngan jiran sebelah yg berkongsi pagar ngan aku tu..

lagi ape ye yg di tanam..  rasanya tu je kot.. tapi ingat nak tanam daun kunyit.. antara daun yg nak guna sket2 je bukan byk..

Wednesday, March 3, 2010

The 10th

 

Alhamdulillah… terasa sekejap sahaja kami bersama.. namun rupanya dah 10 tahun masa berlalu.. kami telah melalui kehidupan bersama, mendidik anak2 bersama.. hari ini genaplah 10 tahun usia mahligai perkahwinan yang kami bina. 3/3/2000 masih terbayang diingatan..

 

Syukur tak terhingga, kami masih diberi kesihatan yang baik, anak2 yang baik.. walaupun masa berlalu dengan pantas.. namun kenangan yang kami lalui bersama akan diabadi sebaiknya.. insya allah..

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign