Tuesday, October 20, 2009

Medical Checkup

salams,
ari tu.. early september.. nekad pegi SJMC nak buat medical checkup. buat appointment with Dr yang check aku masa aku kene dok ward late last year.. so jumpa dia... aku cerita la yg aku nye coughing ni on and off start from early this year until now.. so dia check la pelbagai.. and aku mintak nak buat full medical checkup.. dr tu cakap aku ni worry lebih. anyway.. dia tanya aku.. "ok, sekang mana yg you sakit?".. hhehe.. aku pun cakap la... aku sakit sini, sini, bla bla bla.. ok.. dia pun isi form.. dia suh aku buat x-ray, ultra sound bagai.. amek darah sekali.. since aku pun puasa.. so ok la..

so, the same day.. aku buat la semua yang dia suruh tu.. tapi actually ct brain aku yg mintak.. heheh.. dr tu cakap aku ni lelebih lak.. and dia tanya berapa lama aku dok sakit kepala.. aku kata la dah lebih 10 thn.. pastu dia sengih2 dia kata ni migraine ni.. tapi still dia isi form gak la suh aku buat.. hehehe.. so seharian la aku kat spital tu.. tapi jumpa dr balik esok nye coz dah petang.. dr dah abis klinik.. so lepas buat semua tu.. aku pun gi la bayar.. kene la RM1K ++.. aduhhh... nak buat camne.. swipe je le...

so the next day.. gi aa jumpa dr.. this time Man ada sekali.. hehe.. dia nak dengar result checkup aku... so bila sampai spital.. kene gi lab dulu sebab nak amik result.. sampai situ.. nurse kata x-ray yang aku buat semalam tu cam blur.. kene buat sekali lagi.. hmm... bila aku masuk.. yg nak buat x-ray tu tanya.. "akak tau tak kenapa akak kene buat x-ray lagi sekali?" aku jawab la kata nurse kat depan dah bagitau.. tapi si mamat ni cakap gak.. dr yg tengok x-ray ni kata ada something kat belakang badan aku.. so dia nak buat x-ray lagi sekali with different position.. nak tengok ada apa.. bila aku dengar dia cakap macam tu.. rasa cam nak pitam.. rasa darah semua dah turun.. tapi sib baik tak bebetul pengsan.. so aku pun buat la x-ray lagi sekali..
dah siap semua tu.. aku pun naik la jumpa dr..
so dr tengok pe semua.. dia kata blood test aku semua ok.. cuma darah je la kotor sket.. so dia bagi antibiotik.. ct brain.. normal cuma ada sinusitis.. x-ray.. dia kata ada lebihan daging sket.. tapi tak de apa2.. and ultra sound breast.. dia kata ada ketulan.. tapi dia kata tu cyst je.. pastu dr tu membebel.. tu la.. you risau sangat.. tengok.. dari tak de ape2 sekarang dah ada.... aku sengih je la.. kurang2 aku tau la ada cyst kan.. nak kata tak sakit.. kekadang sakit gak.. hmmm.. tah la..
anyway.. dr tu kata.. dia suh aku treat aku nye sinus tu.. tu yg menyebabkan aku selalu batuk n selsema tak baik2 tu.. so dia suh aku jumpa ENT specialist..

Dr tu suh aku jumpa sorang Dr ni.. kat SJMC gak.. but aku decide to see another Dr kat Shah Alam.. Poliklinik je.. tapi the Dr situ mmg pakar ENT.. so malam tu jugak kami gi jumpa Dr ENT.. dia pun check idung.. pedihnya yg amat.. dia kata mmg banyak lendir.. and dia cek gak dada pe semua.. tup tup dia kata aku lelah.. aik.. dr yg pagi tadi tak cakap ape pun.. semua ok.. tetiba dr ENT ni habaq aku lelah.. hmm... so aku kene la sedas nebuliser.. yg selama ni anak2 aku je yg dok guna.. hahaha.. dah tua2 ni pun kene pakai nebulizer tu.. and dr tu bagi la aku ubat lelah..

so idup la aku ngan penyakit baru iaitu Asma/Athma..

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign