Wednesday, February 16, 2011

Lasagne

Resipi: T Maryam T Moktar

DSC01580

Dah banyak kali buat.. dan banyak kali cuba nak buat macam SR punye.. this time rasa semua dah ok.. tinggal lagi dia punye pasta tu macam kurang soft.. orang kata tak yah rebus dulu.. terus je masukkan dengan bahan lain and bakar.. tapi tu la.. boleh di makan tapi tak cukup soft la.. tu je..

anyway.. ni resipinya,

bahan A
minced meat, chicken cubes, sliced button mushroom, bwg besar, tomato puree,mixed herbs - stir fry everything & add salt & pepper. kalau nak pedas tambah cili api..

bechamel sauce (B)
120g butter, 1 cup tepung gandum, 1 liter full cream milk - melt butter & slowly add flour (use small fire). add milk bit by bit and whisk till it thickens. jgn tunggu lama sampai pekat sangat..

put a layer of pasta (atau lasagna), bahan  A, (B), & cheese (sebaik2nya mozarella). last layer mesti (B) and cheese.
bake at 200 - 220 C till golden brown approximately 20 - 30 minutes.

nak bakar tutupkan ngan aluminium foil.. kalau tak tutup pun tak pe..

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign