Tuesday, October 5, 2010

Ramadhan sudah berlalu, Syawal bakal meninggalkan kita

Sebulan aku tak menulis di blog ni.. biasalah.. kononnya nak concentrate dalam bulan puasa.. pastu pulak raya..

but this year’s puasa mmg a bit different from the previous years.. sebab kali ni puasa di Kulim.. alhamdulillah.. dapat melaksanakan solat terawih di surau.. and selalu dapat makan moreh.. hehehe.. tadarus pun dapat join.. best sangat.. lebih tenang dan menggembirakan.. dapat join qiamulail dan pelbagai aktiviti di surau..

and kebetulan.. raya tahun ni mmg turn Shah Alam.. so sehari before raya, kami balik KL.. and this year ever.. perjalanan ke kampung amat mudah dan menenangkan sebab hiway tak de jam langsung untuk ke arah selatan dari Utara ni.. hehehe.. kalau sebelum ni.. jgn harap nak relaks macam ni.. confirm akan terlibat dalam jam sepanjang jalan nak ke utara dari KL.. so this time.. kami pulak tengok orang lain dok lam kesesakan.. hehe.. kesian.. walaupun itulah yg berlaku pada kami sebelum ni bila giliran beraya ke Kodiang..

so tahun ni cuti raya agak lama.. anak2 dapat cuti sekolah 2 minggu.. cuma ayahnya saje sehari before raya and seminggu lepas raya.. so hari ke 4 kami pulang beraya ke Kodiang pula.. and this year jugak lah.. Hari Raya kami sambut di kedua2 kampung.. kalau tak sebelum ni.. kalau raya shah alam.. kat shah alam je lah.. tak balik kodiang dah.. so this year kami ubah sket.. hopefully tahun depan pun leh buat macam nih..

this year jugak baju raya anak dara sampai 4 pasang seorang.. pergh.. tak pernah dibuat.. tapi semua kain2 tu orang bagi.. hehhe.. alhamdulillah.. murah rezeki..

so lepas puasa, raya.. life goes on.. we are back to our normal life.. doa bebanyak agar amalan masa bulan puasa tu dapat diteruskan hingga ke bulan2 seterusnya.. how i missed ramadhan.. semoga aku dapat melaluinya lagi pada tahun hadapan.. insya allah..

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign