Saturday, March 6, 2010

Today’s Lunch

Dari pagi dah tau dah untuk lunch hari ni nak masak ape.. sebab dah ada orang request dari semalam lagi untuk lunch ape hari ni.. hehe.. padahal semalam dah makan dah..

so.. dengan bebudak hari ni ikut bapaknya pergi servis kereta.. aku tinggal sorang2 untuk masak.. hehe.. masak simple je sebenarnya.. tapi peace of mind tu yang penting.. bila budak2 tak de.. tak de sape nak ganggu aku kat dapur.. tak de la yang jerit.. “umi! adik nak kencing.. umi! abg ngah kacau kakak.. umi! nak air.. umi! nak minum air teh..” haaa.. cenggitu la aku bersilat melayan anak2 bila depa semua ada kat umah.. tapi hari ni.. for the first time sejak dok kulim.. i’m ALONE! hehehe.. gile ape? tak gile.. tapi kekadang nak jugak dok relax tanpa gangguan..

so, “ko masak ape harsa?” hehhe.. ari ni masak spaghetti je la.. semalam actually dah makan dah spaghetti.. tapi kat kedai.. SR (Secret Recipe) to be specific.. tapi since bapak budak dah request nak makan spaghetti ari ni.. so masak kan aje la.. lagi pun bebudak ni mmg suka pulak ngan spaghetti ni.. tapi ni resepi aku sendiri.. main bantai je.. masukkan ape yg aku suka nak masukkan.. hehehe..

resepi simple je.. bawang putih,merah, cili api (ni kene tumis).. mince meat(daging or ayam..ikut ape yg ada lam peti ais), pastu segala jenis sayuran yg ko nak masukkan la.. kekadang masuk mix vege.. kalau tak de.. aku masukkan carrot, cauliflower, cendawan butang(ni first time taruk.. b4 this tak penah masukkan), capsicum, pastu masukkan tomato puree, sos spaghetti, garam, gula secukup rasa.. ha.. tu je lah.. jgn masuk kacang panjang ke bende ke udah le.. lain jadik rasanya nanti..

dah siap kuah.. rebus mi spaghetti tu.. selalu aku guna San Reno nye spaghetti.. tak tau la kot ada brand lain.. tapi kalau tengok yg lain cam tak berkenan je.. dah rebus sampai empuk mi tu.. angkat la.. tapi make sure kene terus jirus ngan air sejuk.. kalau tak melekat nanti mi tu..

gambar? err.. nanti aku masukkan..

IMAG0519 IMAG0520

bebudak and bapak budak tak balik lagi.. lambat pulak.. lapar dah nih…

3 comments:

  1. Harsa, kalau nak macam Italian punya spaghetti sauce, recipenya senang aje - campakkan oregano, thyme and basil dalam kuah. tanamlah herbs ni kat kebun awak tu.

    ReplyDelete
  2. nak tanam oregano ni.. leh ke guna yg beli oregano leaves tu je?

    ReplyDelete
  3. boleh hidup ke tanam oregano kt malaysia..cuaca kita kan berbeza..harsa jangan tanam lalang dh kt umh hehehehe..

    ReplyDelete

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign