Sunday, November 9, 2008

Seminar Parenting (Membentuk Khalifah masa depan)

salam diary,

we (my husband and I) went for a parenting seminar last saturday.. a very enlightening event.. located at Bilik Titanium, Dewan Sirim, Shah Alam.. started at 3.00pm and ended at about 6.00pm. it was a special day coz we went there without the children.. yeah.. bagi busu depa jaga sat.. petang ja.. busu depa bawak diorang pi umah kawan ayah su..celebrating their children's birthday cum open house... dengarnya ada badut buat magic show.. i know my children looovveee badut and the balloons...

as for us.. mmg mengujakan la.. dah lama tak dating.. so ni peluang nih.. after the seminar.. we went to IKEA.. hehe.. mula ingat nak jenjalan je.. so sambil nunggu man pi solat maghrib.. aku round la sampai bawah.. last2 beli gak tutup kuali rega rm15.. hehehe.. pastu kami beli karipap kegilaan ramai sedozen untuk dibawak balik.. sebab dila n man akan datang umah kami terus untuk antar bebudak tu balik... so ni kire untuk jamu depa la nih sebab dah tolong jagakan anak2.. hehehe..

talking about the seminar.. mmg best.. to me mmg berbaloi la... penceramah is ustaz hasrizal.. the owner of blog saifulislam.com.. mmg interesting.. banyak ilmu yg dapat diperolehi dari ceramah yg disampaikan..
antara perkara yang aku ingat ialah, we have to teach our children what is the objective in life.. why are we send to earth? we as parents.. ade beberapa perkara yang perlu kite sediakan untuk nafkah anak2 iaitu, keperluan fizikal (makan, minum, tempat tinggal), akal (ilmu, pelajaran), emosi (kasih sayang, perhatian), hati (iman, kenal Allah, tahu tujuan Hidup)..

errr.. ada banyak lagi.. tapi kene tengok nota la... hehehe..

at the end of the session.. i got to know that pn jamilah samian (the writer for "cool mom, superdad" book) was one of the participants... after the session is over, i went to her and got to salam with her.. i've told her that i have read her books.. and i've asked her what can i do because i want to do the changes whilst my children has already grown up (not a baby anymore)... and she told me that "it is not too late to make changes".. so i salam again with her and off we go.. well.. it is never too late to do any changes... *wink*

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign