Tuesday, November 11, 2008

Poligami?

salam diary,
familiar with the topic? this is the topic that is being discuss currently at our portal.. hmm..

bercakap/tulis pasal poligami ni, dah macam2 kita baca, lihat dan sebagainya.. tak penah abis.. kat tiwi, kat suratkhabar mmg banyak kisah2 suka dan duka.. ada yang ok ada yang tak ok..

tapi pada hakikatnya.. poligami adalah suatu perbuatan(err.. perkara?) yg dibenarkan dalam islam.. dan sure kengkawan tau ayat yang famous tu.. aku tak leh nak recall which surah or verses lam quran yang suh kite berkahwin 4 tapi if tak buleh kawin 3, if tak leh gak kawin 2.. dan adalah lebih baik 1 aje.. (if salah tolong betulkan)..

anak2 kene pikir jugak.. adakah kite ni dah cukup bagus dalam mendidik anak2 sampai nak beristeri lebih dari 1? anak2 amanah yang amat besar.. bukan pada si ibu sahaja.... tapi pada si bapa juga..(bab ni kene bukak thread lain plak.. banyak yg boleh dikongsikan bab mendidik anak2.) . Isteri pun nak kene didik jugak.. kalau sorang pun tak terdidik menjadi isteri yg solehah.. masih nak berangan isteri sorang lagi? dan aku dapati.. selalunya.. isteri pertama ni perwatakan dia agak bertentangan ngan isteri kedua.. kalau isteri pertama jenis pendiam.. isteri kedua ni selalunya jenis banyak cakap.. isteri pertama jenis belajar pun lebih kurang.. yg kedua ni jenis educated.. vice versa..

aku sokong je ape yang terbaik.. apetah lagi jika ia mmg dibenarkan.. tapi jgn la.. tang poligami nak ikut sunnah.. tapi hat yang lain tak pulak nak ikut bebetul... tu yang tak syok tu... but easy to say than done! ni aku la nih.. cakap macam ok je.. tapi bile kene bebetul tak tau la macam mana.. anyway.. ape yang aku nak nyatakan disini...

apeee yang penting! kerjaaasama (err.. baca lam gaya kartun wonder pets!.. bm version.. heheheh).. bak kata ustaz hasrizal(saifulislam.com).. yang penting adalah komunikasi.. penting untuk kite berkomunikasi antara suami isteri, antara anak2.. setiap masalah boleh diselesaikan.. yang penting.. COMMUNICATE..

sirah nabi pun ada menceritakan.. masa nabi berpoligami.. banyak juga kejadian yang melibatkan pergaduhan/perselisihan antara isteri2 nabi.. jadik kite ni.. sure ada perkara2 yang berlaku yg tidak memuaskan hati beberapa pihak..

prevention is better than cure.. sama macam isu ni.. sebelum suami nak meminta.. or ada tanda2 nak ke arah tu.. kite buatlah sesuatu.. seperti: communicate la.. tanya dia apa yang tak kena, apa yang dia tak puas hati.. dan sebagainya.. pastu.. dalam solat, jgn lupa doakan yang terbaik.. doakan agar perhubungan suami isteri baik.. pastu masa masak.. baca doa2 yang baik yg banyak ustazah ada ajar.. supaya suami sayang kat kite.. jgn lak bagi ubat penunduk pulak..

TAPI.. kalau Allah dah takdirkan, kite akan bermadu.. (kalau boleh elakkan bercerai.. walaupun dibenarkan tapi Allah amat membencinya).. aku sarankan..ceewaahh.. macam pakar motivasi plak.. buat istiharah,solat sunat bebanyak.. segala solat sunat kalau boleh buat.. buatlah.. bila solat, mintak doa bebanyak.. mintak kat Allah jika ini adalah lebih baik untuk diri kita.. maka perbaikilah amalan kite dan ampunkan la dosa kita... (teringat kat lam cite ayat2 cinta tu.. part yg si Fahri ni kat lam penjara... orang yg sepenjara ngan dia cakap kat dia.. nape dia tak doa kat Allah macam nabi yusof.. kalau dia akan lebih dekat ngan Allah (lebih menginsafi diri, lebih bertaubat..basically lebih baik la..) bila dalam penjara, maka biarlah dia dipenjara..
so, sama macam ni jugak la.. if bermadu itu lebih baik.. maka biarlah bermadu.. dan bila dah bermadu ni.. buatlah perkara yang mmg kite dah buat sebagai isteri sebelum ni.. jgn pulak nak balas dendam.. anak2 kite kene jaga dengan penuh kasih sayang...

again, easy to say than done! ni aku peringat kat diri aku n kengkawan la...

apa yang baik tu dari Allah jua...

No comments:

Post a Comment

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign