Saturday, January 23, 2010

New Tasks

well, being a full time housewife (for the 4th time!), aku rasa aku dah prepare how my life will be mentally.. so far i can cope with the house chores and my business(ada few websites need to be done yang aku belum siapkan lagi.. lama betul dah ni).. but still tak leh bebetul concentrate on that sebab aku nak bagi settle anak2 aku dulu..

i can consider myself in a 'forever worried mom' group since aku risau sangat pasal anak2 aku especialy yg 2 orang ni.. dah start schooling.. and i hope at the new school ni they will be better in their studies... aku masukkan jugak diorang ke kelas KAFA sebab aku pikir masa tu la depa nak belajar agama.. yg bestnya, KAFA tu yuran dia setahun sekali je.. RM30/each person.. and buku ada la lam RM50.. kalau kat KL.. monthly kene bayar RM35.. tapi KAFA sini 3 hari seminggu je (ahad,isnin,selasa 2pm-5pm).. and tak de IQRA'.. so sincce iqra' tak de masa kelas KAFA.. i have to enroll them kelas Iqra' pulak from monday to thursday (8pm- 930pm). tiring? hmm.. maybe.. tapi aku rasa so far ok lagi.. and daripada depa dok umah main game or tak buat ape, baik la depa pi belajaq..

as for sufiah.. we enroll her into Tadika.. memula tu nak masukkan ke smartreader.. tapi.. tak mampu la.. takut Man tak larat je monthly.. dah la aku tak keje la nih..

oo.. before i forgot.. starting 13/1/10.. i have stop work with LA.. and sedih jugak la.. sebab LA jugak dah pull out from the project yang i involved last year tu.. so now aku mmg dah tak de income.. mengharap pada Man sorang la.. hmm.. sedih gak la.. meninggalkan gaji yg boleh membantu keluarga financially.. tapi nak buat camne.. pikir budak2 punye pasal... we have to make a move..

Man masuk keje kul 8.30am.. dia kuar umah kul 8.20 la lebih kurang sebab nak kene antar sufiah ke tadika.. kekadang kuar kul 8.30.. heheh.. kalau tak dia kuar kul 8.25.. heheh mmg best la Man.. kalau sebelum ni masa keje kat KL.. perjalanan ke ofis je amek masa 45min-1jam kalau tak jam.. tapi di Kulim.. 5-10mins je.. pastu siap boleh balik makan lunch kat umah.. tang ni ada best n tak best.. heheh.. you know why.. hahah.. maleh nak cite..

and satu lagi yg best.. sekolah anak pun dalam 5 minit je from our house.. so anak2 gi sekolah jalan kaki.. so i don't have to worried(bleh kurangkan) sebab depa tak perlu naik bas.. and aku tak perlu amek depa naik keta (nak kuarkan keta dari garaj pun dah malas sekang ni..) hahaaha..

haa.. satu lagi.. surau depan umah je.. so boleh la join aktiviti2 surau yg dah lama ditinggalkan masa dok kat puncak alam.. sebab surau kat puncak alam jauh.. now ni.. dah dekat sangat.. depan umah je.. so kalau tak pi surau mmg tak patut la.. ni mmg best sesangat.. walaupun surau tu belom siap sepenuhnya.. tapi depa(ahli kariah) mmg akan buat bacaan yassin setiap hari kamis malam jumaat di rumah kosong depan surau tu.. so ok la.. tengok gaya macam aktif gak surau ni nanti.. best best.. Man pun dah berazam nak solat berjemaah waktu suboh..ha.. alhamdulillah...

satu lagi.. aku start bercucuk tanam kat tepi umah.. ada la tanah sekangkang kera nih.. actually mak ayah aku yg start.. depa yg kemas lalang2 pe semua.. so now aku la tukang maintain and siram pokok2 tu.. tak tau la menjadik ke tak nih.. suspen gak la.. takut aku tak serasi ngan pokok2.. ye la kan.. kat puncak alam tu tak penah nye hidup pokok yg aku tanam.. tanah sana pun lebih luas dari tanah di sini..

till then..

2 comments:

  1. salama Org Kulim,

    suka tengok hang ngan family dah settle down kat sana. Kulim ni satu pekan yg unik sebab dia bagi suasana kampung tapi dalam satu bandar yang berteknologi tinggi.

    Kalau hang budget betul-betul ,aku rasa Man punye income dah boleh cover family korang ..lagi pun bahan mentah kat kulim still murah.

    Tak sabar nak jenguk korang bila aku balik Kulim CNY ni.

    Org Kulim jugak

    ReplyDelete
  2. hehehe..dok settling lagi nih.. termasuklah kira2 budget yg tak abis2 nih.. harap cam tu la.. one man show..

    ha.. kalau nak mai.. call dulu na.. takut kami lak tak de time CNY tu.. almaklumla.. tempat jatuh lagi dikenang.. nikan pula kampung kelahiran.. hahahaha...

    ReplyDelete

Enhancement and Support by: HarsaWebdesign